ACCES GRATUIT
Legislatia fiscala intre dorinta si realitate - Episodul 1
Francezii au un mod interesant prin care definesc finalul vacantei de vara: termenul "la rentrée" care inseamna nu doar inceperea scolilor, ci startul unui nou sezon in toate domeniile. In zona fiscalitatii am simtit din plin acest rentrée al autoritatilor saptamana trecuta, cand oficiali ai Guvernului au aruncat in piata cateva fumigene numai bune de creat valva in mass-media.
Articolul continuă mai jos
Am primit solicitari din partea catorva jurnalisti sa imi dau cu parerea pe marginea ideilor respective, dar sincer, mi s-au parut copilarii care nu merita bagate prea mult in seama.
Asa ca mi-am propus sa incep aici un mic roman-foileton, pe tema modificarilor fiscale care ar fi necesare in Romania, inainte de a numara piscinele din Pipera in Google Maps sau de a oferi unor pensionari de la bloc sansa sa se inscrie din nou pe o lista cu informatori (ai ANAF-ului de data asta).
Asadar:
Ce masuri fiscale inca asteapta mediul de afaceri din Romania?
Unul dintre paradoxurile fiscalitații noastre este ca singura constanta a domeniului o reprezinta procesul de modificare continua. Prevederile Codului Fiscal sunt ajustate, amendate, modificate si completate cu o rapiditate demna de o cauza mai buna, atat de catre Guvern cat si de Parlament. Iar procesul are loc necontenit, indiferent de culoarea politica a majoritații conducatoare sau de starea economiei romanesti si mondiale.
Pana la un punct este ceva normal, Codul Fiscal reglementeaza taxele si impozitele aplicabile intr-o economie, un organism viu care evolueaza (sau involueaza) si se schimba in continuu. Iar Codul Fiscal este in mod automat nevoit sa se adapteze acestei realitați. Din pacate insa, modificarile ce au loc la noi sunt de cele mai multe ori facute in graba, fara analize prealabile sau studii de impact si niciodata nu au la baza o viziune pe termen mediu sau lung.
Dar in acest articol nu mi-am propus sa fac o analiza a procesului de modificare a fiscalitații si nici a strategiei fiscale concepute de guvernanții nostri. Aceste lucruri au fost, sunt si vor mai fi discutate si analizate in materiale ample. Voi incerca sa prezint in continuare cateva dintre ideile de modificari legislative care ar trebui luate in considerare atunci cand se va dori cu adevarat o reformare a domeniului fiscal.
Accesati aici blogul lui Gabriel Sincu, pentru a citi continuarea articolului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)