Potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, motiunea simpla "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar" a fost semnata de 63 deputati (dintre care 62 deputati PD-L si 1 deputat PNL), fiind depusa la Camera in 25 septembrie 2012.
Potrivit documentului de presa al Camerei Deputatilor, motiunea a fost respinsa de deputati cu 153 de voturi "impotriva", 67 voturi "pentru" si 10 abtineri.
"Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar" este un document de 17 pagini ce cuprinde o serie de solicitari si acuze la adresa Ministerului Educatiei si Guvernului, printre care:
- "Renuntarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013 si continuarea invatamantului profesional, asa cum a fost el introdus in 2012, precum si aplicarea Legii Educatiei Nationale in ceea ce priveste bacalaureatul tehnologic"
"Propunerea (…) de a instaura un bacalaureat second hand (…) nu face decat sa introduca o forma fara fond", se arata in textul motiunii. Totodata, in document sunt punctate si variantele educationale pe care le are un absolvent al clasei a IX-a in momentul de fata, in baza Legii Educatiei Nationale:
- Poate merge la invatamant profesional de 2 ani, pe baza unui contract tripartite intre elev, angajator si scoala. Finalizeaza studiile cu un certificate de competente profesionale, de nivel 3, recunoscut la nivel European. Cei mai buni absolventi au posibilitatea sa mearga in continuare la liceul tehnologic, intrand in clasa a XI-a;
- Poate merge pe ruta liceului tehnologic, care duce la bacalaureatul tehnologic, recunoscut ca nivel 4 european;
- Elevii care au inclinatii inspre studii de lunga durata merg la liceele teoretice si la liceele vocationale si vor da bacalaureatul obisnuit, care este recunoscut oriunde in Europa ca nivel 4.
"Romania are nevoie de tineri pregatiti, nu de diplome fara valoare", se mai arata in motiune.
Bacalaureatul profesional este o noua forma de examen introdusa, recent, de Ministerul Educatiei, care certifica calitatea profesionala. Mai precis, absolventii de liceu ar putea avea posibilitatea de a alege intre sustinerea bacalaureatului national care exista si acum, cu acelasi continut si aceleasi probe sau a celui profesional, gandit ca o forma de finalizare a liceului pentru cei care nu tintesc invatamantul superior si vor sa intre pe piata muncii. In momentul de fata, acest tip de bacalaureat a fost aprobat de Comisia de educatie din Senat, iar daca va fi aprobat de Senat, forul decizional, ar putea intra in vigoare chiar din 2013.
- "Renuntarea la ideea mutarii clasei pregatitoare obligatorii de la scoli la gradinite, pentru a nu bloca posibilitatea copiilor de 3 ani sa intre la gradinita in 2013 si pentru a nu ajunge in situatia de a trimite invatatoarele sa lucreze in gradinite"
In 17 septembrie, premierul Victor Ponta declara ca, incepand cu anul viitor, vede clasa pregatitoare necesara si utila in cadrul gradinitei, nu in cadrul scolii. Ulterior, si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a precizat ca dupa primul semestru se va face o evaluare in care va fi luata in considerare intoarcerea clasei zero la gradinita, adaugand ca institutia pe care o conduce "a intampinat foarte multe dificultati si s-au produs foarte multe perturbatii, in sensul ca exista sali de sport care s-au divizat sau sali care si-au schimbat obiectul de activitate intrucat trebuia sa incapa aceste clase pregatitoare".
Deputatii arata, in textul motiunii, ca Guvernul a stopat toate procedurile de formare pentru cadrele didactice, motiv pentru care s-a amanat si inceperea anului scolar. Totodata, parlamentarii acuza si modificarea procedurii de ocupare a posturilor, ceea ce a determinat o criza de personal, precum si haos in organizarea clasei pregatitoare.
Clasa pregatitoare a fost introdusa de anul acesta si este formata din copii care au implinit 6 ani pana la data de 31 august. Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012 – 2013 este reglementata de Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) nr. 3.064/ 2012, ce stabileste clasa (pregatitoare sau clasa I), scoala la care parintii isi vor inmatricula copilul, dar si calendarul de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I. (cititi aici si ce vor studia copiii la clasa pregatitoare, n.red.).
- Initiatorii motiunii acuza noul Guvern si, implicit, Ministerul Educatiei ca au distrus masterul didactic, “garantia formarii corecte a cadrelor didactice”. “Ati stopat organizarea masterului didactic, revenind la metodele de formare initiala care au dat rezultatele catastrofale pe care le cunoastem”, spun cei 63 de deputati.
Masterul didactic a fost introdus in luna mai, prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3.841/2012 pentru aprobarea conditiilor privind organizarea masterului didactic, master ce se adreseaza absolventilor cu diploma de licenta care doresc sa se orienteze catre cariera didactica. Practic, actul normativ stabileste ca cei care doresc sa urmeze o cariera didactica sunt obligati, incepand cu anul scolar 2012-2013, sa urmeze cursurile unui master didactic, cu durata de 2 ani. Mai mult decat atat, statul va sprijini absolventii care urmeaza acest master, prin acordarea unor burse de la stat, egale cu salariul net al unui profesor debutant.
Astfel, daca pana acum, puteau fi profesori cei care urmau cursuri de psihopedagogie in cadrul facultatilor, incepand cu anul scolar 2012-2013, functia didactica urma a fi dobandita dupa cum urmeaza:
- formarea initiala, teoretica, in specialitate, realizata prin universitati, in cadrul unor programe acreditate potrivit legii;
- master didactic cu durata de 2 ani;
- stagiul practic cu durata de un an scolar, realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor mentor.
- "Ati ratat inceputul anului scolar", se precizeaza in motiune.
Mai mult decat atat, initiatorii precizeaza si faptul ca inceperea anului scolar cu o saptamana mai tarziu decat era programat este un lucru unic in istoria Romaniei si a Europei, punctand faptul ca acest demers ar putea avea chiar si consecinte juridice.
Anul scolar 2012-2013 urma sa inceapa la 10 septembrie, insa Ministerul Educatiei a decis sa amane data inceperii cursurilor cu o saptamana, pana la 17 septembrie. Odata cu aceasta decalare, MECTS a schimbat si structura noului an scolar, actul normativ care contine modificarile fiind publicat, in 13 septembrie in Monitorul Oficial.
Motiunea simpla "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar" a fost inregistrata in 25 septembrie la Camera Deputatilor si, in prezent, se afla pe ordinea de zi a sedintei deputatilor de astazi, cand urmeaza a fi dezbatuta.
Puteti consulta textul integral al motiunii AICI, precum si in fisierul atasat.
Comentarii articol (6)