Ministerul Agriculturii de Dezvoltarii Rurale a lansat recent in dezbatere publica un proiect de hotarare care instituie comerciantilor obligatia de a vinde numai produse din productie proprie, autohtona. Potrivit documentului citat, masura se aplica doar in cazul producatorilor agricoli persoane fizice care vand fructe si legume pe tarabele din piete.
"Pe tarabele din cadrul pietelor agroalimentare este permisa comercializarea en detail a legumelor si fructelor proaspete exclusiv de catre producatorii agricoli persoane fizice si numai a produselor din productie proprie, autohtona”, se arata in proiectul de act normativ.
In plus, potrivit documentului citat, in cazul in care comerciantii nu respecta aceasta prevedere, vor fi amendati contraventional cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei.
Mai mult decat atat, producatorii vor putea comercializa en detail legumele si fructele doar in baza certificatului de producator, in timp ce pentru comercializarea en gross este nevoie de carnetul de producator legume/fructe, care se elibereaza de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti, contra-cost. Conform reglementarilor, documentul trebuie semnat si stampilat de primar si ulterior vizat si de asociatii sau organizatii profesionale din agricultura, constituite la nivel teritorial sau local.
In ceea ce priveste persoanele juridice, in proiectul de HG se precizeaza ca acestia nu vor vinde legume si fructe pe tarabele din piete, ci doar in spatii individuale din cadrul pietelor agroalimentare, amenajate corespunzator pentru depozitarea si comercializarea acestor produse. Conform prevederilor instituite de proiectul de HG, spatiile destinate persoanelor juridice pentru comercializarea en-detail a legumelor si fructelor vor functiona ca puncte de lucru autorizate in conditiile legii de catre Oficiul National al Registrului Comertului (magazine proprii de tip aprozar sau magazine mixte).
Totodata, persoanele juridice trebuie sa respecte normele de evidenta si fiscalitate prevazute de legislatia in vigoare si existenta caselor de marcat.
In prezent, adaosurile comerciale ajung chiar la 100%
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pe segmentul comercializarii legumelor si fructelor proaspete se manifesta fenomene care creeaza disfunctionalitati ale pietei acestor produse si care aduc prejudicii importante atat comerciantilor corecti cat si consumatorilor si in egala masura pauperizeaza activitatea producatorilor autohtoni de legume-fructe.
Mai precis, s-au constatat o serie de deficiente, printre care existenta pietei "la negru’", dominata de intermediari care practica adaosuri comerciale aberante, ajungand chiar la 100%. Mai mult, conform notei de fundamentare, nu sunt respectate normele de igiena si de siguranta alimentara impuse de regulile unui comert civilizat, iar sumele cu care statul este pagubit anual din practicarea comertului "la negru" se estimeaza la peste 1 miliard de euro
Practic, se precizeaza in documentul mentionat, masurile propuse in proiectul de act normativ vor institui ordinea si disciplina in comertul cu legume si fructe prin adoptarea unor sanctiuni care sa descurajeze practicile ilegale. In plus, in acest fel se reduc posibilitatile de frauda ale agentilor comercianti.
Comentarii articol (45)