Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, asiguratii vor avea acces la servicii medicale si medicamente doar pe baza cardului national de sanatate, potrivit Hotararii de Guvern nr. 900/2012 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial in luna septembrie 2012.
Desi va fi folosit abia de anul viitor, cardul este distribuit asiguratilor inca din 10 septembrie, urmand ca pana la sfarsitul lui 2012 sa se testeze functionalitatea documentului, la nivelul judetului Arad, judetul pilot (Citeste AICI mai multe despre cardul de sanatate).
Modelul cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si informatiile inscrise pe cipul documentului au fost stabilite prin Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, actul normativ fiind publicat luni in Monitorul Oficial.
Cum va arata documentul?
Conform actului normativ publicat marti, cardul national de sanatate va trebui sa respecte urmatorul model:
Pe fata cardului se vor trece urmatoarele date:
- Numele si prenumele asiguratului;
- Codul de asigurat;
- Numarul cardului;
- Data expirarii cardului.
Pe verso sunt inscrise date generale, pe care asiguratii trebuie sa le respecte:
- Persoanele asigurate au obligatia prezentarii documentului national de asigurari sociale de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale;
- Documentul nu este transmisibil;
- Documentul poate fi folosit numai impreuna cu un document de identitate;
- Incercarea de falsificare a documentului national de asigurari sociale de sanatate este pedepsita conform legii.
Ce informatii contine cardul?
In actul normativ se precizeaza ca cipul cardului national de sanatate va contine o serie de date de identificare a asiguratului, precum si date administrative sau date clinice primare. Astfel, in ceea ce priveste datele de identificare ale asiguratului, pe cipul cardului se vor regasi urmatoarele informatii: nume si prenume, data nasterii si CNP.
Datele administrative vor fi cele referitoare numarul de asigurat si la medicul de familie. Mai exact, pe cip vor fi inscrise numele si prenumele medicului de familie, codul acestuia, dar si telefonul la care poate fi gasit. In plus, pe cip poate fi trecuta si o persoana de contact si numarul de telefon al acesteia. In anexa Ordinului CNAS se mentioneaza ca pot fi trecute maximum 2 persoane de contact si maximum 2 numere de telefon ale acestora.
Totodata, cipul va contine si detalii cu privire la datele clinice ale asiguratului. Mai precis, este vorba de: grupa sanguina, Rh, status donator organe, diagnostice medicale cu risc vital, precum si informatii cu privire la bolile cronice de care sufera asiguratul.
Potrivit HG nr. 900/2012, doar medicul de familie va avea acces la citirea si editarea datelor inscrise pe card, in timp ce medicii specialisti, altii decat medicii de familie, vor putea doar citi informatiile.
Nota: Urmariti sectiunea de legislatie a AvocatNet.ro pentru a consulta textul integral al Ordinului CNAS nr. 633/2012.
Comentarii articol (39)