Legea nr. 218/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 783, din 21 noiembrie 2012. Prevederile OUG nr. 60/2011 s-au aplicat inca de la data publicarii, 30 iunie 2011, insa pentru a produce efecte juridice in continuare trebuie aprobate prin lege de Parlamentului, motiv pentru care s-a emis actul normativ publicat miercuri.
Pe langa aprobarea OUG nr. 60/2011, Legea nr. 218/2012 opereaza si o serie de schimbari in ceea ce priveste implementarea Programului Kogalniceanu.
Astfel, actul normativ stabileste ca statul va subventiona total dobanzile pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), in conditiile in care, in prezent, dobanzile erau subventionate partial.
Mai mult decat atat, prin legea publicata recent a fost majorata valoarea maxima a creditului pe care un IMM il poate accesa pe an. Concret, suma a crescut de aproape 4 ori, de la 125.000 lei la 400.000 de lei/IMM/an. In consecinta, va creste si valoarea garantiei creditului (garantia este asigurata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - FNGCIMM). Mai precis, FNGCIMM va garanta maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din din valoarea creditului, in prezent suma maxima fiind 100.000 lei.
In plus, conform noului act normativ, linia de credit cu dobanda subventionata si/sau cu garantie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor va fi stabilita de institutia de credit care a acordat creditul, conform normelor interne ale acesteia. Pana acum, nu banca, ci legea stabilea perioada de rambursare, adica maximum un an de la data acordarii liniei de credit.
Beneficiarul va constitui o ipoteca in favoarea statului
Potrivit prevederilor instituite de Legea nr. 218/2012, beneficiarul programului se obliga sa constituie, in favoarea statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare. Aceasta ipoteca va fi valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractului de garantare, in limita liniei de credit contractate. Aceasta obligatie era cuprinsa si in OUG nr. 60/2011, insa ipoteca era numita garantie reala mobiliara-gaj: "Beneficiarul programului se obliga sa constituie (…) o garantie reala mobiliara - gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare".
Ce introduce noul act normativ este faptul ca statul roman dispune de sumele aflate in cont, iar institutia de credit finantatoare va urma instructiunile fara a solicita consimtamantul beneficiarului. Aceasta libertate va avea la baza o conventie incheiata intre institutia de credit finantatoare, beneficiarul programului si statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice – FNGCIMM.
Prevederile Legii nr. 218/2012 vor intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica in 24 noiembrie.
In 2012, se pot accesa credite de la 13 banci
In acest an, IMM-urile vor putea accesa linia de credit prin intermediul a 13 institutii bancare partenere in cadrul Programului Mihail Kogalniceanu:
- BRD Groupe Societe Generale
- Banca Comerciala Carpatica
- CEC Bank
- OTP Bank
- Garanti Bank
- Bancpost
- ProCredit
- Banca Transilvania
- Alpha Bank Romania
- UniCredit Tiriac Bank
- Banca Comerciala Romana
- Libra Internet Bank
- Piraeus Bank