Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se efectueaza la inceputul anului fiscal pentru care se solicita aplicarea acestuia si se comunica organelor fiscale pana la data de 31 ianuarie inclusiv, a anului fiscal respectiv, prin completarea si depunerea formularului 012 „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit”. Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Termenul pana la care se efectueaza calculul, declararea si plata impozitului anual este 25 martie a anului urmator.
Actualul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit trimestrial presupune calculul pe baza veniturilor si cheltuielilor perioadei, iar declararea si plata impozitului se face trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I-III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.
Sistemul cu plati anticipate nu este aplicabil in cazul urmatorilor contribuabili:
a) organizatiile non-profit;
b) contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a
cartofului, pomicultura si viticultura;
c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica;
d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica;
Nu pot opta pentru sistemul cu plati anticipate de impozit pe profit nici contribuabilii:
a) nou-infiintati;
b) cu pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent ;
c) s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara
activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise in registrul comertului ;
d) au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, in primul an pentru care se datoreaza impozitul pe profit.
In sprijinul deciziei pe care contribuabilii vor fi nevoiti sa o adopte in privinta noului sistem de declarare si plata a impozitului pe profit, prezentam in cele ce urmeaza cateva avantaje si dezavantaje ale acestui sistem.
Avantajele noului sistem de plata si raportare a impozitului pe profit
→ Posibilitatea de optiune: Sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate este optional, caz in care vor putea opta pentru acesta doar contribuabilii care sunt avantajati ca urmare a implementarii sistemului. Pentru ceilalti contribuabili ramane in continuare posibilitatea corelarii capacitatii de plata a impozitului cu rezultatele curente financiare.
→ Disponibilitati suplimentare: Pentru contribuabilii a caror afacere este in plina expansiune si care inregistreaza o crestere a profiturilor fata de anii precedenti, diferenta dintre plata anticipata (calculata prin raportare la un profit mai mic) si impozitul pe profit real se concretizeaza intr-un surplus de disponibil care poate fi folosit pentru investitii sau pentru renuntarea la utilizarea de credite sau diminuarea lor.
→ Predictibilitate: contribuabilul va sti de la inceputul anului care sunt sumele pe care le are de platit la stat si isi va face mai usor o planificare a cash-flow-ului pe termen scurt.
→ Sarcini administrative reduse: contribuabilul este scutit de efectuarea calculului profitului impozabil si al impozitului pe profit trimestrial. Mai ales in cazul societatilor mari, care au un rulaj mare de documente si pentru care un astfel de calcul trimestrial reprezenta o operatiune destul de complicata si consumatoare de timp, sistemul cu plati anticipate poate reprezenta in avantaj.
→ Reducerea riscului de plata a dobanzilor si penalitatilor in cursul anului: In cadrul sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit trimestrial, orice eroare in tratamentul fiscal al unei cheltuieli poate genera, incepand cu data de 25 a lunii urmatoare trimestrului de referinta, dobanzi si penalitati in cazul unui control fiscal in care sunt reclasificate cheltuieli din deductibile in nedeductibile. In cadrul sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit anual, orice eroare in tratamentul fiscal al unei cheltuieli poate genera, abia incepand cu data de 25 martie a anului urmator celui de referinta, dobanzi si penalitati, in cazul unui control fiscal in care sunt reclasificate cheltuieli din deductibile in nedeductibile.
Dezavantajele sistemului
→ Termenul de depunere al optiunii: Optiunea pentru aplicarea sistemului cu plati anticipate se comunica organelor fiscale pana la data de 31 ianuarie a anului curent, or calculul si definitivarea impozitului pe profit pentru anul precedent se realizeaza pana la data de 25 martie a anului curent. Astfel, pentru o buna fundamentare a deciziei privind adoptarea unuia sau a celuilalt sistem de plata si declarare a impozitului pe profit este necesara definitivarea calculului de impozit pe profit pentru anul precedent mai devreme decat termenul legal.
→ Obligativitatea mentinerii sistemului anual pe o perioada de minim 2 ani: presupune o buna cunoastere a tendintelor pietei pe termen mediu si o bugetare riguroasa pe doi ani;
→ Termen de plata suplimentar: In cadrul sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit trimestrial sunt patru termene de plata, respectiv 25 aprilie an curent, 25 iulie an curent, 25 octombrie an curent si 25 martie a anului urmator celui de referinta. In cadrul sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit anual sunt cinci termene de plata, respectiv respectiv 25 aprilie an curent, 25 iulie an curent, 25 octombrie an curent, 25 ianuarie a anului urmator celui de referinta si 25 martie a anului urmator celui de referinta. Prin urmare in sistemul cu plati anticipate apare in plus termenul pentru efectuarea platii anticipate aferente trimestrului IV, respectiv 25 ianuarie a anului urmator celui de referinta
In concluzie, optiunea pentru unul din cele doua sisteme de declarare si plata a impozitului pe profit trebuie sa se faca dupa o analiza aprofundata a mediului economic extern, a tendintelor pietei, a evolutiei afacerii pe urmatorii doi ani comparativ cu rezultatele obtinute in anul precedent, precum si a necesarului de disponibil.
Sistemul cu plati anticipate anual se recomanda in perioadele de crestere, in timp ce, in cazul in care activitatea unui contribuabil se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanta acestuia, fiind obligata sa finanteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv. Totusi, chiar si in anii de descrestere, daca profiturile sunt concentrate in prima parte a anului, sistemul cu plati anticipate ar putea fi luat in considerare de catre contribuabili.
Comentarii articol (14)