Pentru ca Noul Cod de Procedura Civila sa intre in vigoare la 1 februarie, una dintre conditiile esentiale era ca legea privind degrevarea instantelor judecatoresti sa treaca de Parlamentul Romaniei. Ceea ce s-a si intamplat, intrucat Senatul a adoptat luni, cu 132 de voturi "pentru", in calitate de prima camera sesizata, propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, se arata intr-un document de presa al institutiei remis redactiei noastre.
La aceeasi data, Senatul a transmis proiectul de lege Camerei Deputatilor, forul decizional care l-a dezbatut si adoptat astazi, cu 307 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri. Potrivit informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor, legea este in proces de depunere la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Adoptarea de ambele camere ale Parlamentului inseamna ca legea si-a incheiat traseul legislativ si va putea fi promulgata in urmatoarele zile de Presedintele Romaniei.
Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a precizat, astazi, ca ideea intrarii in vigoare la 1 februarie 2013 a acestui proiect era legata de Mecanismul de Cooperare si Verificare. "A fost o discutie si cu presedintele Traian Basescu si cu presedintii celor doua Camere in ideea adoptarii accelerata a acestui proiect si Traian Basescu a sustinut promulgarea proiectului tot pe 1 februarie. Ma angajez in fata dumneavoastra ca o sa am o discutie cu presedintele imediat ce este in tara si, daca este cazul, eventual, maine, adoptam o ordonanta ca intra in vigoare Codul de Procedura Civila la data intrarii in vigoare a acestei legi", a spus Ponta.
Vezi AICI parcursul legislativ al legii privind degrevarea instantelor.
Si Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a declarat luni ca Noul Cod de Procedura Civila va intra in vigoare la data stabilita, 1 februarie: "Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva. (...) Am inteles ca s-a mobilizat Parlamentul, s-a mobilizat Presedintia si, prin urmare, Codul de procedura civila va intra in vigoare in luna februarie, peste cateva zile", a aratat Mona Pivniceru, citata de presa centrala.
Aceasta dupa ce, acum cateva zile, Pivniceru declara ca intrarea in vigoare a NCPC ar putea fi amanata pana la 1 iulie. "Sunt mari discutii (pentru amanarea Codului de procedura civila, n.r.), pentru ca legea privind degrevarea instantelor care ar fi permis intrarea in vigoare a Codului de la 1 februarie este in Parlament, retrimisa de presedinte. Retrimiterea a fost facuta pe o chestiune de procedura parlamentara care viza Camera care ar fi trebuit sa fie sesizata (...) Luand in calcul acest periplu parlamentar, solutia cea mai buna ar fi amanarea intrarii in vigoare a Codului, pentru ca sistemul sa fie operational", a spus ministrul Justitiei.
Legea privind degrevarea instantelor, a doua oara in Parlament
Propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila este la al doilea parcurs legislativ in Parlament.
Astfel, propunerea a fost respinsa la 15 octombrie 2012 de Senat, prima camera sesizata. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat de forul decizional, Camera Deputatilor, cu 185 de voturi "pentru" si 1 abtinere in 23 octombrie. In acest fel, propunerea si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, fiind transmisa spre promulgare presedintelui Romaniei la 31 octombrie.
Totusi, seful statului nu a promulgat legea, ci a semnat in 19 noiembrie o cerere de reexaminare pe care a transmis-o deja Parlamentului, motivand faptul ca procedura de adoptare a acestei legi de catre autoritatea legislativa contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in Titlul III, Capitolul I, Sectiunea a 3-a "Legiferarea" din Constitutia Romaniei.
"In acest caz, (...) legea transmisa spre promulgare, ce priveste organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, este de competenta Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata. Contrar dispozitiilor constitutionale in materie de partajare de competenta a Camerelor, prima Camera sesizata in procedura de dezbatere si adoptare a legii a fost Senatul", se arata in cererea de reexaminare.
Citeste AICI ce prevede proiectul de lege privind degrevarea instantelor judecatoresti.
Amanari peste amanari
Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila a fost amanata de mai multe ori.
Astfel, in luna ianuarie 2012, Guvernul de la acea data a propus Parlamentului data de 1 iunie 2012 pentru aplicarea dispozitiilor din Noul Cod de Procedura Civila. Senatul a agreat aceasta propunere, insa Camera Deputatilor nu a fost de acord si a decis ca noul cod de procedura civila se va aplica din 1 septembrie 2012, si nu din 1 iunie 2012, cum a propus initial Guvernul.
Ulterior, in luna august 2012, Executivul a stabilit, prin ordonanta de urgenta, ca intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila se va amana pana la 1 februarie 2013. Motivul invocat a fost lipsa fondurilor pentru implementarea noului sistem la nivelul instantelor din Romania.
Noul Cod de Procedura Civila care, conform legii, ar urma sa intre in vigoare la 1 februarie 2013, a fost republicat Monitorul Oficial nr. 545 din 3 august 2012 si poate fi consultat AICI.
Comentarii articol (6)