Codul Rutier ar putea fi modificat din nou, dupa ce noi norme privind circulatia publica au intrat in vigoare in 19 ianuarie 2013. Concret, un proiect de lege care modifica legislatia rutiera a fost lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Sanctiuni mai mari pentru neacordarea de prioritate
Modificarile propuse de MAI vizeaza pedepse mai mari pentru soferii care nu respecta regulile de circulatie. Astfel, amenzile vor creste substantial pentru cei care conduc sub influenta bauturilor alcoolice, care nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara, precum si pentru cei care depasesc cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Concret, aceste fapte vor fi sanctionate cu amenda maxima prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (de la 21 la 100 puncte-amenda), dar si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile. Aceasta in conditiile in care, in prezent, contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica doar persoanelor juridice.
Mai mult chiar, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor se pedepseste momentan cu amenda din clasa a II-a de sanctiuni si cu suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. De asemenea, potrivit prevederilor in vigoare ale Codului Rutier, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii permisului auto pentru 90 de zile. In acelasi timp, legislatia actuala nu prevede pragul introdus de MAI, cel de de 60 de km/h. "Se introduce o noua treapta privind limita de viteza, respectiv depasirea cu peste 60 de km/h a limitei maxime prevazute pentru sectorul respectiv de drum si categoria de vehicul careia i se aplica (de exemplu, conducerea unui autovehicul din categoria B cu o viteza de peste 110 km/h in localitate)", informeaza MAI.
Potrivit institutiei, inasprirea sanctiunilor prevazute pentru incalcarea acestor norme rutiere are in vedere reducerea numarului de accidente.
Proba practica si cea teoretica a examenului pentru permisul auto vor fi filmate
Conform proiectului de lege elaborat de MAI, proba teoretica si practica a examenului pentru permisul de conducere vor fi filmate, pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului.
"Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari", se precizeaza in propunerea legislativa.
Conform documentului citat, inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere pe o perioada de cel mult un an de la data desfasurarii acestuia. Accesul la aceste materiale va fi permis numai serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul de obtinere a permisului de conducere, precum si Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.
Permis suspendat pentru cei care nu isi achita amenzile de circulatie
La sfarsitul lunii februarie 2013, MAI lansa in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta care introduce o noua sanctiune pentru soferii care nu isi achita amenzile rutiere in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si de noua propunere legislativa elaborata de institutie.
"Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal", se arata in textul documentului.
Odata cu constatarea contraventiei si aplicarea amenzii, in situatia in care plata acesteia nu se face pe loc, agentul constatator completeaza in procesul verbal si instiintarea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule.
Pe de alta parte, propunerea stabileste ca aplicarea acestei sanctiuni inceteaza in urmatoarele cazuri:
- la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la sediul serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta
- la data achitarii amenzii contraventionale
- in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele mentionate
Noi obligatii pentru soferii care conduc masini inmatriculate in alte state
Ca si proiectul publicat in luna februarie, actualul proiect de lege urmareste crearea premiselor necesare actualizarii permanente a evidentei vehiculelor inmatriculate, facilitand identificarea utilizatorilor acestora si instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executarii sanctiunii amenzii contraventionale, pentru a reduce substantial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale.
Motiv pentru care, puncteaza sursa citata, prin documentul lansat in dezbatere publica se propune ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, sa poata circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state.
Totusi, de la aceasta obligatie vor fi exceptate unele categorii de autovehicule, dupa cum urmeaza:
- autovehiculele conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare
- autovehiculele cu care se efectueaza transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere
- autovehiculele conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare/care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare
- autovehiculele utilizate in baza unui contract de leasing
In plus, proiectul elaborat de MAI vizeaza si introducerea de noi obligatii pentru soferii care conduc masini inmatriculate in alte state. Astfel, persoanele cu domiciliul ori resedinta in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat vor fi obligate sa inmaneze politistului rutier, pe langa documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, si un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul.
Documentul trebuie insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.
Important! Cei care nu respecta aceste reguli vor fi sanctionati cu amenda prevazuta in clasele a III-a si a IV-a de Sanctiuni, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.
----
Modificarile mentionate nu sunt aplicabile in momentul de fata, ele aflandu-se momentan in stadiul de propunere. Puteti consulta AICI textul integral al proiectului de ordin lansat in dezbatere publica de MAI.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (41)