Update 27 mai 2013: Agentia Nationala de Administrare Fiscala a precizat, in ultima zi de depunere a declaratiei 394 aferenta lunii aprilie, ca bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuie declarate in formular. Clarificarile Fiscului vin desi, la finalul lunii aprilie, Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor arata ca, atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394. Contribuabilii care au transmis deja declaratiile, fara sa includa si bonurile fiscale, trebuie sa le refaca, insa pot face acest lucru si in zilele urmatoare, fara sa riste amenzi, a declarat pentru AvocateNet.ro purtatorul de cuvant al ANAF. Informatii complete puteti citi AICI.
Articolul initial, publicat in 24 aprilie 2013:
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate recent prin HG nr. 84/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie, noile reglementari intrand in vigoare in 14 martie.
Actul normativ da posibilitatea contribuabililor sa isi deduca TVA pentru bunuri si servicii si de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro cu tot cu TVA. Reglementarea se aplica pentru orice bunuri si servicii achizitionate pentru societate, care nu depasesc valoarea mentionata, fie ca e vorba de carburanti, carti de vizita, materii prime, materiale, servicii de consultanta sau orice alt ceva.
Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.
Finantele au clarificat acest aspect printr-un comunicat de presa, subliniind ca softul aparatelor de marcat electronice ar trebui actualizat astfel incat sa permita imprimarea codului de TVA al beneficiarului.
”In vederea aplicarii noilor prevederi, orice comerciant, care doreste ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, poate sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului”, explica Finantele in documentul amintit.
Ministerul de resort arata ca agentii economici care nu pot inscrie cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale codul de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului, neavand un soft adaptat in acest sens, vor trebui sa emita, la solicitarea beneficiarilor, factura pentru bunurile sau serviciile respective.
Mai mult decat atat, chiar daca au case de marcat cu softuri care le permit imprimarea codului de TVA, comerciantii sunt obligati, la fel ca pana acum, sa emita factura fiscala, daca beneficiarul cere acest document.
Bonurile fiscale se declara in formularul 394?
Ordinul ANAF nr. 3596 / 2011, care reglementeaza declaratia 394, precizeaza ca in acest formular se raporteaza toate operatiunile impozabile si taxabile cu cota prevazuta de lege realizate pe teritoriul national, pentru care:
- este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri si cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa " sau “TVA la incasare”;
- s-a primit o factura in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau “TVA la incasare”.
In schimb,prevederile legale arata ca nu se declara in 394:
- Livrarile sau achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factura;
- Operatiunile cu persoanele neplatitoare de TVA in Romania;
- Facturile emise prin autofacturare
Totusi, asimilarea bonurilor fiscale care contin codul de TVA al beneficiarului cu facturile simplificate a generat incertitudine in randul contribuabililor si al profesionistilor contabili, care nu sunt foarte siguri daca bonurile fiscale, in noul format, vor trebui declarate si ele in formularul 394.
Mitel Spataru, Tax Manager la compania de contabilitate Fin Expert, a aratat ca dupa cum este reglementata, in acest moment, declaratia 394, se intelege ca exista obligativitatea raportarii exclusiv pentru toate operatiunile taxabile pentru care sunt emise facturi.
”Bonurile fiscale nu reprezinta facturi in intelesul legii, doar se mentioneaza care sunt elementele minimale pe care trebuie sa le contina acestea pentru acordarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata, avand ca referinta caracteristicile unei facturi simplificate. Pe de alta parte, tehnic nu cred ca se pot raporta bonurile fiscale deoarece contin doar cod fiscal al beneficiarului nu si denumirea, element prevazut in formatul si instructiunile de completare a declaratiei 394. In plus, scopul declaratiei 394 este acela de a furniza autoritatilor informatii despre tranzactiile efectuate pe teritoriului Romaniei, in special pentru verificarile incrucisate. Obiectivul find evident probarea fiscalizarii sau nu a operatiunilor. Nu conteaza daca facturile sunt achitate sau nu. Or, bonurile fiscale presupun fiscalizarea operatiunii si probeaza implicit si decontarea sumelor. Ce sens ar avea pentru autoritati sa procedeze la verificarea incrucisata a bonurilor fiscale. Ar fi un efort administrativ inutil”, a precizat Spataru la solicitarea AvocatNet.ro.
Fiscul spune ”nu” raportarii. Momentan.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor, ne-a explicat astazi ca, in abordarea existenta in momentul de fata la nivelul autoritatilor fiscale, bonurile fiscale, chiar si daca au codurile de TVA ale beneficiarilor imprimate, nu trebuie raportate in declaratia 394.
Specialistul Fiscului cu care am discutat a precizat ca s-au solicitat clarificari la nivel central referitor la aceasta chestiune, insa singurele informatii primite pana in acest moment stabilesc ca atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuie raportate in aceasta declaratie.
"Bonul fiscal este asimilat unei facturi simplificate, insa nu este o factura simplificata", a mai punctat reprezentantul de la Asistenta Contribuabili, care a mai spus ca se asteapta noi precizari de la centru in aceasta privinta.
Prevederile legale, contradictorii
Bogdan Costea, expert contabil la Viboal Findex, companie care furnizeaza servicii de consultanta in domeniul fiscal si al preturilor de transfer, considera ca prevederile ordinului ANAF nr. 3596/2011 ar trebui corelate cu cele ale Codului fiscal, din moment ce acum exista dispozitii contradictorii in cele doua acte normative.
”O factura simplificata (adica si un bon fiscal) este tot o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 CF, drept urmare asa cum este formulata legislatia la momentul de fata se intelege ca si acestea ar trebui declarate in declaratia 394. Totusi, faptul ca aceste documente nu au informatiile referitoare la beneficiar (denumire) poate fi o problema pentru emitent intrucat acesta nu detine informatii de identificare a beneficiarului. In momentul de fata, chiar daca potrivit Ordinului (Ordinul ANAF nr. 3596/2011 - n.red.) reiese ca ar trebui declarate, acest lucru este cam imposibil avand doar codul de TVA fara denumirea beneficiarului”, a declarat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea.
Tot el a precizat ca ”prevederea referitoare la codul de identificare a beneficiarului apare la art. 145 in norme si nu la 155, ceea ce inseamna ca acel cod de TVA care trebuie inscris cu aparatul de marcat nu reprezinte un element constitutiv al facturii simplificate, ci doar o conditionare a deducerii TVA. Cu alte cuvinte problema de declarare in 394 se pune pentru toate bonurile fiscale ce intrunesc conditiile unei facturi simplificate si nu doar pentru cele care au inscris codul de TVA al beneficiarului. Deci, chiar daca nu am voie sa deduc TVA de pun bon pentru ca nu are codul beneficiarului, acesta ramane tot factura simplificata”.