Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.
Prevederile legale in vigoare stabilesc, de asemenea, ca partile au libertatea sa-si aleaga mediatorul, sursa oficiala pentru alegerea mediatorului fiind tabloul mediatorilor autorizati intocmit de Consiliul de Mediere, publicat AICI.
Recent, insa, dispozitiile in domeniu au fost modificate substantial, dupa ce un act normativ a fost adoptat prin vot final de deputati in 26 iunie si publicat deja in Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013, ce, conform normelor de tehnica legislativa, intra astazi in vigoare.
Mai precis, potrivit acestui act normativ, sedinta de informare privind medierea va putea fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.
Noutatea introdusa recent a fost confirmata pentru AvocatNet.ro, inca din 28 iunie, de Aniela Badita, Avocat Partener SCA Badita & Pop: "Intr-adevar, conform celor prevazute in proiectul de lege mentionat, legea medierii sufera o modificare importanta sub aspectul calitatii persoanelor autorizate sa efectueze procedura de informare".
Totusi, trebuie retinut ca aceasta noua "calitate" a judecatorilor, procurorilor, consilierilor juridici si notarilor se aplica doar pentru sedinta de informare privind medierea. "Trebuie subliniat, insa, ca nu este vorba de o schimbare sau extindere a ariei persoanelor care sunt indreptatite in virtutea legii sa conduca procedura de mediere si nu inseamna ca judecatorul, procurorul, consilierul juridic, avocatul, notarul devin in acest fel mediatori", puncta avocatul la acea data.
Concret, a explicat mai departe Aniela Badita, modificarea legislativa se refera numai la procedura de informare asupra avantajelor medierii si nu are niciun impact asupra procedurii de mediere propriu-zisa, care va fi realizata in conditiile legii numai de catre mediatorul autorizat cu respectarea cerintelor legale in vigoare pentru dobandirea si exercitarea acestei profesii.
"In opinia mea, important este ca prin aceasta modificare legislativa sa nu se piarda finalitatea efectiva urmarita prin introducerea medierii ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, precum si a obligativitatii informarii asupra avantajelor pe care medierea le presupune", sustine avocatul, care adauga ca, in urma prezentarii si intelegerii exacte a ceea ce presupune procedura medierii, cetateanii trebuie sa fie in masura sa analizeze si sa opteze in deplina cunostinta de cauza asupra modalitatii in care inteleg sa incerce solutionarea problemelor lor juridice - prin mediere, prin instanta de judecata sau in alta forma stabilita de acestia.
Ca si in cazul mediatorilor autorizati, sedinta de informare va fi gratuita, proiectul de lege stabilind clar ca judecatorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu vor putea percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Nota: Legea nr. 214/2013 va putea fi consultata in curand in sectiunea noastra de Legislatie.
Consiliul de Mediere respinge noile reglementari
Consiliul de Mediere protesteaza oficial impotriva noilor reglementari, apreciind ca modificarile stopeaza dezvoltarea profesiei de mediator in Romania: "Aceasta modificare legislative, dincolo de imposibilitatea transpunerii in practica, ar permite unor persoane incompatibile cu activitatea de mediere sa presteze anumite serviciii de mediere, fara a avea competente in domeniu, fara a indeplini standardele de formare specific profesiei de mediator si fara a exista mecanisme de control a calitatii serviciului furnizat".
In plus, instituita apreciaza ca acest demers nu va conduce la cresterea calitatii actului de justitie si nici la degrevarea instantelor ci, din contra, va contribui la mentinerea si chiar cresterea numarului ridicat de dosare aflate pe rolul instantelor romanesti.
In acest context, Consiliul a formulat deja o Cerere de abrogare a dispozitiilor introduce de Legea nr. 214/2013, motivand ca introducerea posibilitatii ca procedura de informare sa fie realizata de alte persoane decat mediatorii autorizati si special instruiti contravin grav scopului urmarit de legiuitor in reglementarea medierii si informarii prealabile asupra avantajelor medierii.
Concret, potrivit sursei citate, prin modificarea adusa nu se garanteaza in nicio forma respectarea principiilor fundamentale ale procedurii medierii, respectiv neutralitatea, impartialitatea, confidentialitatea. Mai mult, institutia opineaza ca mentinerea prevederilor introduse recent inseamna distrugerea unei profesii si a unui corp profesional insemnat si in plina dezvoltare, golirea de continut a insusi conceptului de mediere si caderea in derizoriu a acestei procedure eficiente si civilizate.
Totodata, institutia sustine ca noile reglementari discrimineaza, atat prin raportare la ceilalti mediatori, cat si prin raportarea la celelalte profesii liberale: "Or, niciuna dintre categoriile prevazute (judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar) nu are pregatirea necesara practicii medierii, astfel incat activitatea de mediere risca sa fie furnizata de catre persoane nespecializate, fara pregatire in conducerea si desfasurarea procedurii de mediere".
Puteti consulta in fisier atasat protestul oficial al Consiliului de Mediere.
Consiliul de Mediere nu este singura institutie care protesteaza impotriva dispozitiilor introduse de Legea nr. 214/2013. Mai exact, judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliul Superior al Magistraturii, a precizat, in cadrul conferintei "Medierea, intre optiune si obligativitate" desfasurate in 28 iunie, ca si institutia pe care o reprezinta va face tot posibilul sa blocheze aplicarea acestor reglementari.
Ce trebuie sa stii despre sedinta de informare privind medierea?
Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.
Scopul informarii este ca mediatorul sa aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta.
Tocmai de aceea, continutul informarii cu privire la mediere va cuprinde elementele relevante cu privire la definirea medierii si principiile acesteia, rolul mediatorului, drepturile si obligatiile partilor, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere.
Conform legii, dovada participarii la sedinta de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator si de partile participante la sedinta de informare, iar eliberarea documentului se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate partile conflictului independent de sustinerea informarii in comun sau individual, se precizeaza in ghidul pus la dispozitie de Consiliul de Mediere. Certificatul se elibereaza intr-un numar de exemplare originale egal cu numarul partilor informate plus unul pentru arhiva formei de exercitare a profesiei.
In cazul in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, mediatorul nu va elibera certificatul de informare, ci va intocmi un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Sedinta de informare este gratuita, dupa cum se precizeaza si in Legea medierii: "Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu".
Conform prevederilor legale, in perioada 15 februarie – 1 august cei care refuza sa se prezinte la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 lei si 1000 lei. Incepand cu data de 1 august, insa, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa.
Nota: Consultati AICI un ghid complet privind procedura de informare, realizat de Consiliul de Mediere.
----
Cele mai importante acte normative care au modificat recent Legea medierii, pe care le puteti consulta si in sectiunea noastra de Legislatie:
Comentarii articol (30)