Premierul Victor Ponta a confirmat, recent, citat de Mediafax, decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, prevederile legale in acest sens urmand sa fie aplicate astfel de la 1 octombrie 2013, adica de astazi.
In presa a circulat informatia potrivit careia denuntarea clauzelor abuzive din contracte ar putea fi amanata din nou de Guvern pentru 1 februarie 2014, o ordonanta de urgenta redactata in acest sens fiind inaintata pentru dezbatere in sedinta din 25 septembrie 2013.
Totusi, pe agenda de lucru a sedintei de Guvern de saptamana trecuta nu a figurat ordonanta de urgenta la care presa a facut referire, insa au existat situatii in care Executivul a aprobat acte normative care nu erau incluse pe ordinea de zi.
Potrivit Mediafax, proiectul de ordonanta a fost discutat in Guvern, insa nu a fost aprobat, asa incat data la care intra in vigoare reglementarile privind denuntarea clauzelor abuzive este 1 octombrie 2013.
Daca proiectul ar fi fost adoptat, nu ar fi fost prima data cand guvernantii ar fi amanat intrarea in vigoare a prevederilor referitoarea la posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contracte. Mai exact, termenul initial a fost 1 iulie 2013, insa inainte de vacanta parlamentara, a fost votata o lege prin care termenul a fost amanat pentru 1 octombrie 2013.
Este vorba despre Legea nr. 214/2013 prin care se aproba OUG nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial, nr. 388, din 28 iunie 2013.
Prin acest act normativ, s-au modificat prevederile legate de clauzele abuzive din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, in sensul ca termenul de intrare in vigoare a dispozitiilor a fost amanat pana la 1 octombrie 2013.
“Art. 82. - Prezenta lege intra in vigoare la data prevazuta la art. 81, cu exceptia dispozitiilor art. 80, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si a dispozitiilor art. 38 pct. 1 si 2, care intra in vigoare la data de 1 octombrie 2013”, se precizeaza in actul legislativ.
Articolul 38 din Legea nr.76/2012 prevede ca asociatiile pentru protectia consumatorilor vor avea posibilitatea sa atace in instanta clauzele abuzive din contracte. In situatia in care acestea vor fi declarate abuzive, atunci profesionistul va fi obligat sa elimine clauzele din toate contractele aflate in curs de executare si din cele preformulate. De asemenea, procesele se vor judeca la tribunalul de domiciliu al profesionistului, cu o singura cale de atac la Curtea de Apel.
Ca urmare a reglementarilor aprobate in iunie, dispozitiile articolului 38 trebuie sa se aplice de abia de la 1 octombrie 2013, si nu din 1 iulie, asa cum era prevazut initial.
Conform relatarilor din presa centrala, prevederile privind clauzele abuzive au starnit valuri de reactii negative in randurile bancherilor, care s-au declarat nemultumiti de instanta care decide intr-un asemenea proces. Bancherii sunt de parere ca decizia finala ar trebui sa revina Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si nu unei instante inferioare, pentru ca in acest fel s-ar asigura o practica unitara.
In plus, presa centrala mai scrie ca avand in vedere numarul mare de procese intentate de clienti bancilor, din cauza clauzelor privind comisioanele sau modul de calcul al dobanzilor, sefii institutiilor de credit si-au exprimat ingrijorarea fata de impactul pe care l-ar putea avea eliminarea clauzelor din toate contractele de credit, fapt care ar duce la pierderi majore pentru banci.
O alta modificare adusa de Legea nr. 214/2013, aprobata in iunie, face referire la faptul ca, daca instanta constata ca in contract nu sunt clauze abuzive, atunci va anula procesul-verbal anexat la cererea de chemare in judecata, lucru care urmeaza sa se aplice in procesele incepute in perioada 15 februarie – 30 septembrie 2013. Potrivit reglementarilor vechi, acest lucru era valabil pentru procesele incepute intre 15 februarie si 30 iunie 2013.
Procesul verbal este documentul pe care asociatiile pentru protectia consumatorilor trebuie sa le incheie si prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute, respectiv a clauzelor abuzive depistate in contratele din profesionisti si consumatori. Actul se anexeaza la cererea de chemare in judecata.
Comentarii articol (25)