Comisia juridica din Senat a adoptat marti amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, care au fost propuse in urma discutiilor dintre comunitatea bancara, Fondul Monetar International (FMI), Ministerul Justitiei si Banca Nationala a Romaniei (BNR), mentioneaza Mediafax.
Conform sursei citate, actiunile colective prin care se denunta clauze abuzive vor putea fi facute numai la Tribunalul Specializat Bucuresti, doar la sesizarea conducatorului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si de catre asociatiile pentru protectia consumatorului care au calitatea de parteneri sociali.
In prezent, Legea nr. 193/2000 privind clauze abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori stabileste ca, in situatia in care ANPC sau asociatiile pentru protectia consumatorilor vor constata utilizarea unor clauze abuzive, vor sesiza tribunalul de domiciliu sau dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Un reprezentant Ministerului Justitiei a declarat in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica a Senatului ca, pentru moment, nu sunt inregistrate "asemenea actiuni colective" in baza legii privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, adaugand ca nu sunt constituite pana in prezent asociatii pentru protectia consumatorilor care sa indeplineasca conditiile cerute de lege sa poata introduce astfel de actiuni, mentioneaza Mediafax.
Conform aceleiasi surse, judecarea unor astfel de cauze, intr-un mod unitar, de catre un tribunal specializat se va face in conditiile in care "va incepe sa functioneze cat de curand Tribunalul Comercial Bucuresti".
De asemenea, reprezentantul Ministerului Justitie a adaugat ca este "excesiva" propunerea initiatorilor ca doar conducatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa poata aproba inaintarea unor actiuni colective in justitie.
De asemenea, senatorii din Comisia juridica au adoptat, printre altele, un alt amendament al ARB care prevede ca natura abuziva a unei clauze contractuale se va evalua tinand seama si de "circumstantele si imprejurarile de fapt de la momentul incheierii contractului, inclusiv faptul daca consumatorul probeaza ca a fost incurajat sa-si dea acordul pentru clauza in cauza si daca bunurile sau serviciile au fost vandute sau furnizate la cererea expresa a consumatorului", precizeaza Mediafax.
Cum pot clientii sa denunte clauzele abuzive din contractele de credit?
Clientul care considera ca are clauze abuzive in contractul de credit pe care l-a incheiat cu o banca poate denunta aceste clauze, insa trebuie sa parcurga cateva etape.
In primul rand, clientul poate adresa ANPC o sesizare prin care sa indice eventual acele clauze pe care le considera abuzive, a explicat avocatul Daniela Gavrila, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.
“Ca avocat, pledand intotdeauna – pe cat este posibil – pentru solutionarea amiabila a cauzelor inainte de a ajunge in fata instantei, am recomandat notificarea bancii, desi de cele mai multe ori aceasta ramane fara raspuns sau raspunsul va fi unul nesatisfacator pentru client. Dupa ce se incearca rezolvarea amiabila direct cu banca, consumatorul se poate adresa autoritatii in domeniul protectiei consumatorilor, atasand eventual si o copie a contractului pentru a arata clauzele abuzive si a corespondentei cu banca”, a precizat sursa citata.
Totodata, clientul trebuie sa ofere autoritatii de control cat mai multe date, clare, concise si corecte, pentru a putea usura controlul acesteia.
In ceea ce priveste costurile pe care clientul trebuie sa le suporte intr-un proces cu banca, acestea reprezinta doar onorariul avocatului. Taxa judiciara de timbru nu se plateste, pentru ca litigiile privind protectia consumatorilor sunt scutite de aceasta taxa.
Potrivit Danielei Gavrila, noua reglementare in materia taxelor de timbru recent intrata in vigoare (n.r. OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, care se aplica din 29 iunie 2013) a pastrat scutirea de la plata taxei de timbru pentru actiunile avand ca obiect protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile legitime ale consumatorilor.
“Singurul cost care trebuie avut in vedere de catre client este onorariul avocatial”, ne-a declarat sursa citata.
Referitor la durata intregului proces, aceasta a depins si va depinde si de gradul de incarcare al instantelor judecatoresti, aspect care va trebui luat in calcul de fiecare data, a punctat Daniela Gavrila.
Art. 238 din Noul Cod de procedura civila prevede ca, la primul termen de judecata, judecatorul investit cu solutionarea cauzei va estima durata necesara pentru cercetarea procesului, tinand cont de imprejurarile cauzei, astfel, reclamantul consumator va avea o apreciere provizorie a duratei procesului.
Avocatul Daniela Gavrila a atras atentia ca numai in cazul in care sesizarea privind constatarea unor clauze abuzive va fi formulata de ANPC sau de asociatiile pentru protectia consumatorilor pot atrage hotarearea instantei de eliminare a clauzelor abuzive din contractele aflate in derulare.
Comentarii articol (1)