avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Clauze abuzive
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Clauze abuzive

Un contract de credit ipotacar care contine o clauza abuziva cade sub incidenta legii 193/2000?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:58, 27 Februarie 2014
Da. Faceti reclamatie la ANPC, ei sunt in masura sa stabileasca daca o clauza este abuziva sau nu, sa sesizeze instanta si sa ceara modificarea contractului prin eliminarea acesteia. Sigur, puteti si dvs. sa va adresati instantei insa cred ca e mai simplu sa o faca ANPC :)
Multumesc pentru raspuns.

Am facut reclamatie la ANPC, e ceva mai complicat: banca a anulat contractul si ANPC refuza sa se implice. De aceea voi merge in justitie singur.

Deci, ma pot baza pe legea 193/2000. Adica un contract de credit ipotecar face parte din categoria "contractele incheiate intre profesionisti si consumatori" reglamentata de legea 193/2000. Unde prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.
La o asociatie pentru protectia consumatorului ati incercat?

Din aceeasi lege:

Art. 12
(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la Art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile Art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.


De exemplu:
[ link extern ] /
1.
Ares-3 a scris:

La o asociatie pentru protectia consumatorului ati incercat?
De exemplu:
[ link extern ] /


Sa inteleg ca asociatia pentru protectia consumatorului la carefaceti referire este diferita de ANPC, nu au nici o legatura? Daca raspunsul este da, atunci nu am facut acest lucru. Am apelat numai la ANPC. Fara succes.

2.
Am chemat in justitie banca. In acest context am formulat intrebarea de mai sus: daca un contract de credit ipotecar cade sub incidenta legii 193/2000.
O adresez inca odata: un contract de credit ipotecar face parte din categoria "contractele incheiate intre profesionisti si consumatori" reglamentata de legea 193/2000?


1. Da, sunt diferite. ANPC este institutie publica iar ANPCPPS este asociatie neguvernamentala din categoria precizata la art. 12 - indeplineste conditiile art. 30 si 31 din OG nr. 21/1992 deci poate chema in judecata bancile (si nu numai, insa despre asta vorbim). Uitati-va pe site-ul lor, faceti-va cont si expuneti-va problema.
Nu pot sti daca veti fi ajutat insa macar ati incercat :)

2. V-am mai spus o data, da. Banca este un profesionist care desfasoara activitate comerciala, vinde credite iar dvs. sunteti persoana fizica: ati cumparat un credit pentru nevoi proprii nu pentru o activitate aducatoare de venit.


Alte discuții în legătură

Comisioane bancare ada2014 ada2014 Buna ziua, sotul meu are un credit bancar si cred ca are comisioane abuzive.(a fost un comision de risc care a fost doar redenumit cand a fost scos inafara ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva FFLORIN1976 FFLORIN1976 Am un credit ipotecar la credit europebank,am vazut un articol in care scrie ca o clauza abuziva este si comisionul de acordare de 2%,scrie in acel articol ca ... (vezi toată discuția)
Dosarul de credit bibicu_56 bibicu_56 buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca eu, in calitate de client al unei banci comerciale cu un credit ipotecar in derulare, pot consulta dosarul meu de credit ... (vezi toată discuția)