Profesia de avocat este o profesie de diligenta. Ca atare onorariul pe care il platiti avocatului este pt. munca depusa de acesta in asigurarea asistarii/reprezentarii dvoastra in cursul procesului. Pentru rezultatul obtinut veti achita, eventual, un onorariu de succes.
Este alegerea dvoastra daca angajati un avocat sau nu.
Clientul unei bănci, dacă apreciază că prevederile contractului încheiat cu instituţia de credit au caracter abuziv (va prevalati de dispozitiile cuprinse recenta Decizie a CJUE), se poate adresa fie Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fie direct instanţei de judecată. Adresandu-se ANPC, aceasta institutie, in urma cercetarilor, poate constata existenta clauzei abuzive si intocmeste un proces verbal.
Legea nr. 193/2000 stabileşte că în situaţia în care ANPC sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor vor constata utilizarea unor clauze abuzive vor sesiza tribunalul de domiciliu sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. La cererea de chemare în judecată, acestea trebuie să anexeze procesul verbal pe care l-au întocmit şi în care au consemnat depistarea clauzelor abuzive.
ANPC, dacă depune o cerere comună, poate modifica, anula toate contractele băncii respective.
Insa, din practica este general stiut, ca nu trebuie asteptat si consumatorul trebuie sa actioneze singur, pentru celeritate.
Activitatea unui avocat este de diligenta si nu de rezultat.
Prin lege, este interzis avocatului sa garanteze rezultatul unui proces.
Onorariul avocatului se plateste la momentul semnarii contractului de reprezentare si asistenta juridica.
Nu se poate plati onorariul dupa terminarea procesului.
Dar, exista cadrul legal, pentru stabilirea unui onorariu de succes, care se va plati la final, separat de onorariul initial.
Nimeni si nimic nu va opreste sa deschideti singur un proces impotriva bancii.
Ca fapt divers, vreau sa va precizez ca in anul 2008 sotul meu, inainte de casatorie a luat un credit imobiliar. Creditul este in euro.
In perioada cat a cautat oferte pe la banci a tot oscilat intre CHF si EURO. La vremea aceea aveam o cunostinta care lucra la Banca Transilvania care i-a spus: "Nu lua credit in CHF! Preferabil e sa iei in Lei sau in EURO." Oricum, in interiorul bancilor s-a stiut!