Legea nr. 243/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456, din 24 iulie 2013.
Actul normativ, care va intra in vigoare in 27 iulie, introduce certificatul de asigurare, un document care atesta existenta unei polite de asigurare obligatorie PAD (n.r. polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) pentru locuinta respectiva. Certificatul este eliberat de catre asiguratori, impreuna cu polita de asigurare PAD, la momentul incheierii asigurarii.
Potrivit noii legi, din 27 iulie, proprietarii de locuinte vor avea posibilitatea sa demonstreze ca au casa asigurata impotriva dezastrelor naturale fie cu polita de asigurare obligatorie a locuintelor, asa cum era stabilit pana in prezent, fie cu certificatul de asigurare.
Atentie! Conform prevederilor publicate miercuri, contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 243/2013 raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora.
Asigurarile obligatorii de locuinte vor putea fi cumparate si de la companii care nu sunt membre PAID
Incepand din 27 iulie, odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi, si societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa vor putea emite polite PAD, nu doar actionarii PAID (n.r. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), asa cum era stipulat anterior.
Astfel, potrivit legii publicate miercuri, contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000. De asemenea, PAD va putea fi tiparita de catre PAID sau emisa in sistem electronic de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa sau de catre PAID.
Odata cu introducerea acestei modificari, se schimba si dispozitiile privind comisionul pe care asiguratorii il retin din sumele incasate cu titlu de prima de asigurare obligatorie. Mai exact, acest comision va fi incasat si de asiguratorii autorizati sa emita polite PAD, nu doar de actionarii PAID, asa cum era stabilit in vechile reglementari.
Ai si asigurare obligatorie si facultativa? Cum vei fi despagubit
Legea nr. 243/2013 clarifica si modalitatea de despagubire pentru proprietarii care au incheiat atat o polita de asigurare obligatorie a locuintei, cat si una facultativa. Astfel, conform regulilor aplicabile din 27 iulie, in caz de dezastru, proprietarii vor primi despagubiri mai intai in baza politei obligatorii si apoi in baza celei facultative.
“(41) In cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii”, precizeaza actul normativ.
Noi prevederi privind distribuirea banilor din amenzi
Noua reglementare modifica si modul de distribuire a sumelor de bani incasate din amenzile percepute celor care nu isi incheie o polita obligatorie de asigurare a locuintelor. Mai exact, din 27 iulie, amenzile contraventionale constituie venituri la bugetul de stat in cota de 40%, iar restul de 60% se duc la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste contravenientul.
Vechea legislatie stabilea ca aceste amenzi mergeau catre bugetul de stat in proportie de 40%, catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor – 40% si restul de 20% se duceau la bugetul autoritatilor locale.
Comentarii articol (19)