Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, care transpune o schema transparenta de ajutor de minimis, a fost lansat, in urma cu 2 ani, prin OUG nr. 6/2011, in timp ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG nr. 96/2011. Avand in vedere succesul de care s-a bucurat in randul aplicantilor, programul a fost prelungit pana in anul 2020, iar un numar de cel putin 550 de tineri pe an vor beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru inca 7 ani.
In plus, schema de ajutor de stat a condus la crearea a peste 10.000 locuri de munca, motiv pentru care autoritatile au decis recent sa modifice programul, astfel incat sa ofere tinerilor posibilitatea de a se folosi de creditul nerambursabil obtinut prin program chiar daca societatea pe care o infiinteaza isi schimba calitatea de microintreprindere.
Dispozitia este prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 11/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415, din 9 iulie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii, ce stabileste urmatoarele: "facilitatile acordate prin program nu se considera acordate necuvenit si nu se recupereaza in situatia in care calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta, deoarece societatea cu raspundere limitata infiintata de intreprinzatorul debutant nu se mai incadreaza in categoria microintreprinderilor".
Concret, de-acum, finantarea nerambursabila acordata prin program (ce poate fi de maxim 10.000 euro, n.red.) nu se va mai recupera de catre stat in cazul in care societatea cu raspundere limitata debutanta (SRL-D) isi schimba calitatea de microintreprindere, trecand intr-o alta categorie de IMM.
Aceasta in conditiile in care prevederile de pana acum stabileau clar ca facilitatile acordate prin program se considera acordate necuvenit si se recupereaza, potrivit legii, atunci cand calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta.
Amintim ca, de la inceputul lunii iunie, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate pentru a deveni microintreprindere au fost modificate. Mai exact, conform vechilor reglementari, erau trei criterii care calificau o firma ca microintreprindere:
- cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro
- realizarea de venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
De la 1 iunie, insa, la acestea s-a mai adaugat inca o conditie, astfel ca o societate nu poate fi microintreprindere daca se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti. AvocatNet.ro a scris AICI mai multe despre acest subiect.
Aplicatia de inscriere, disponibila de aproape 3 luni
Aplicatia de inscriere online a planurilor de afaceri in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este disponibila inca din 22 aprilie, orele 10.00.
Inscrierile se pot face atat de pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la sectiunea "Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat", cat si prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2013.aippimm.ro.
Ghidul solicitantului cu anexe, precum si actele normative privind Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri pot fi descarcate de AICI.
AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest program si despre conditiile de aplicare AICI.