Codul fiscal a fost modificat pentru a sasea oara in acest an, prin Legea nr. 262/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 621 din 7 octombrie 2013.
Actul normativ introduce noi prevederi in legislatia fiscala referitoare la scutirea de la plata impozitului pe teren. Mai exact, conform dispozitiilor recente, nu vor mai plati impozit pe teren nici proprietarii de terenuri degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare.
Pana acum Codul fiscal prevedea scutiri de la plata impozitului pe teren doar pentru proprietarii de teren degradat sau poluat care era inclus in perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat dura ameliorarea acestuia.
Conform legislatiei silvice, perimetrul de ameliorare defineste terenurile degradate sau neproductive agricol care pot fi ameliorate prin impadurire.
Initiatorii Legii nr. 262/2013 motiveaza completarile aduse Codului Fiscal prin faptul ca exista terenuri arabile poluate sau degradate care nu au fost incluse in perimetrul de ameliorare, iar proprietarii acestora continua sa plateasca impozit pentru acestea, cu toate ca terenul nu poate fi cultivat din cauza poluarii.
In aceste conditii, parlamentarii au considerat necesara scutirea de la plata impozitului pe terenurile agricole a celor aflati in aceasta situatie.
Cum se acorda scutirea de la plata impozitului pe teren?
Potrivit legii publicate luni, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren, la solicitarea proprietarilor, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii si Ministerului Mediului.
Avizul de la cele doua ministere poate fi obtinut de proprietarii de terenuri dupa depunerea documentelor justificative si are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum si delimitarea acestora.
Noul act normativ mai stabileste ca scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica de la data intai a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute aivzele favorabile.