Legea 304/2004 privind organizarea judiciara va fi modificata astfel incat sa fie infiintate noi tribunale specializate in unele localitati, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat in Monitorul Oficial. Concret, este vorba despre Legea nr. 296/2013 pentru modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 699, din 14 noiembrie, ce va intra duminica in vigoare.
Actul normativ stabileste ca se vor infiinta noi tribunale specializate la nivel de tara, care vor prelua cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza. "Infiintarea tribunalelor specializate trebuie privita ca o prioritate in vederea asigurarii premiselor desfasurarii unui act de justitie rapid si eficient", se precizeaza in nota de fundamentare a documentului citat.
Legea nu stabileste, insa, locatiile unde vor fi infiintate si nici datele de la care vor incepe activitatea noile tribunale: "Datele la care vor incepe sa functioneze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acestora, precum si domeniile in care vor functiona se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii".
"In acest fel, va exista cadrul legal necesar pentru a se trece la infiintarea efectiva a unor instante specializate in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa. Inca de la preluarea mandatului am subliniat importanta pe care trebuie sa o acordam mediului de afaceri, iar un astfel de tribunal specializat la nivelul Municipiului Bucuresti este un ajutor acordat atat comunitatii de afaceri cat si justitiabililor in general", a declarat, la sfarsitul lunii octombrie, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Potrivit demnitarului, cauzele intre profesionisti vor fi judecate de magistrati specializati, degrevati de alte obligatii, astfel incat, intr-un timp cat mai scurt, se va reduce numarul de dosare pe judecator si se va eficientiza activitatea Tribunalului Bucuresti.
In capitala se infiinteaza un tribunal specializat in registrul comertului si insolventa
Dispozitile propuse creeaza cadrul legal pentru infiintarea unui tribunal specializat la nivelul Municipiului Bucuresti. Astfel, conform notei de fundamentare a actului normativ, urgenta reglementarii este justificata de necesitatea existentei unui temei legal clar si complet in vederea infiintarii unor tribunale specializate, in special a unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti.
Un astfel de tribunal va asigura atat degrevarea judecatorilor, cat si specializarea acestora, precum si o mai mare celeritate a judecarii cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general.
"Una din prioritatile Ministerului Justitiei se refera la sprijinirea mediului de afaceri. O problema pe care companiile o pot avea legat de sistemul de justitie tine de termenele foarte mari in dosare care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc. In acelasi timp, aceste termene nu pot fi scurtate din cauza volumului foarte mare de munca existent la nivelul Tribunalului Bucuresti. Incercam si prin aceste modificari sa asiguram premisele desfasurarii unui act de justitie rapid si eficient", a explicat Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, in 11 septembrie, cand Executivul si-a dat acordul asupra acestei propuneri.
Dupa cum a explicat oficialul la acea data, dosarele care privesc societati vor fi solutionate de un tribunal specializat, iar magistratii de la aceasta instanta vor beneficia si de pregatire suplimentara. In acelasi timp, degrevati de aceste cauze comerciale, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti vor avea un volum de munca redimensionat, ceea ce le va permite sa solutioneze mai rapid restul cauzelor aflate pe rol.
Legea nr. 296/2013 va fi disponibila in perioada urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (4)