Potrivit OUG nr. 8/2014 care a introdus recent noutati in Codul fiscal, regimul special de TVA aplicabil serviciilor electronice se modifica din 1 ianuarie 2015.
Mai exact, regimul special de TVA, care in prezent se aplica serviciilor electronice prestate de persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana, va fi extins de la anul si asupra serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune.
De asemenea, noile dispozitii detaliaza mai clar locul de prestare a acestor servicii, precum si locul de consum.
Astfel, persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana inseamna o persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice si nici nu dispune de un sediu fix pe teritoriul Uniunii Europene si care nu are obligatia sa fie inregistrata in scopuri de TVA pentru alte operatiuni decat cele supuse regimului special.
De asemenea, este definit statul membru de inregistrare, ca fiind statul membru ales de persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana pentru a declara momentul inceperii activitatii sale ca persoana impozabila pe teritoriul Uniunii Europene.
In acelasi timp, statul membru de consum inseamna statul membru in care are loc prestarea de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune.
Conform noilor dispozitii care se aplica din 1 ianuarie 2015, orice persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Uniunea Europeana. Regimul special permite, printre altele, inregistrarea unei persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana intr-un singur stat membru, pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile stabilite in Uniunea Europeana.
Totodata, regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune se va aplica de la anul si pentru persoanele impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum.
Astfel, persoana impozabila nestabilita in statul membru de consum inseamna o persoana impozabila care are sediul activitatii economice sau un sediu fix pe teritoriul Uniunii Europene, dar nu are sediul activitatii economice si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul statului membru de consum, se precizeaza in OUG nr. 8/2014.
Mai mult, statul membru de inregistrare inseamna statul membru pe teritoriul caruia persoana impozabila are sediul activitatii economice sau, in cazul in care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, statul membru in care dispune de un sediu fix. In cazul in care o persoana impozabila nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar are mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, statul membru de inregistrare este acela in care persoana respectiva are un sediu fix si in care persoana impozabila declara ca va utiliza prezentul regim special. Persoana impozabila este tinuta sa respecte respectiva decizie in anul calendaristic in cauza si in urmatorii 2 ani calendaristici.
In ceea ce priveste statul membru de consum, acesta este statul membru in care are loc prestarea de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune.
Noile reglementari stabilesc ca orice persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispune de un sediu fix in Romania poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in statele membre de consum, daca persoana impozabila nu este stabilita in aceste state membre. Regimul special poate fi utilizat si de catre orice persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar dispune de mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, in cazul in care are un sediu fix in Romania si alege Romania ca stat membru de inregistrare.
Comentarii articol (6)