Potrivit lui Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, Codul fiscal rescris urmeaza sa fi trimis in Parlament in luna mai sau iunie.
"Rescrierea Codului fiscal sper sa se indeplineasca in acest an. In stadiul actual vom incepe discutii cu partenerii de dialog social pe anumite aspecte tehnice pe care trebuie sa le definitivam. Exista discutii si in privinta impozitelor si taxelor locale, in sensul unei reasezari a impozitului pe cladiri in functie de destinatia cladirii. Speram ca in luna mai-iunie Codul fiscal rescris sa fie promovat spre Parlament", a declarat astazi Dan Manolescu, in cadrul unei conferinta de profil.
Acesta a explicat ca exista o diferenta intre rescriere si republicare si ca documentul care va fi trimis in Parlament va fi unul nou, diferit de actul normativ in vigoare, respectiv Legea nr. 571/2003.
"Exista o diferenta intre rescriere si republicare. Am avut de ales intre a incerca o republicare a Codului fiscal, ca o procedura tehnica pe care o realizeaza Monitorul Oficial sau a elabora un proiect de rescriere, in sensul ca se genereaza un nou act normativ. Republicarea presupune aceeasi lege, republicata cu o alta numerotare. In schimb, rescrierea presupune ca actul rezultat va fi unul nou, cu o noua asezare structurala. Asa ca am incercat sa asezam si titlurile. Astfel, am considerat ca proiectul trebuie sa fie o rescriere si nu o republicare, care ar implica doar o procedura tehnica si ar pastra continutul actual", a subliniat Dan Manolescu.
Discutii cu privire la rescrierea Codului fiscal au existat si la inceputul acestui an, cand Dan Manolescu precizase ca exista posibilitatea ca Parlamentul sa aprobe in toamna Codul fiscal rescris, in timp ce fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu anuntase in decembrie 2013 ca documentul ar fi urmat sa intre in dezbaterea Parlamentului in februarie.
Mai mult, tot la inceputul acestui an, Dan Manolescu mentionase ca in urma rescrierii partea legislativa va ramane in Codul Fiscal, iar ceea ce tine de proceduri va apartine doar Codului de Procedura. Oficialul a adaugat la acea data ca rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura nu isi propune sa inventeze roata, ci sa faca o "curatenie" si o re-corelare a prevederilor lui.
Republicarea Codului fiscal, amanata timp de noua ani
Codul fiscal, intrat in vigoare la finalul anului 2003, a suferit de-a lungul timpului numeroase modificari, iar consultarea lui a devenit, odata cu trecerea anilor si a schimbarilor legislative din ce in ce mai dese, tot mai greoaie. Desi mediul de afaceri a cerut de nenumarate ori republicarea actului normativ, acest lucru s-a amanat, ceea ce a facut din legislatia fiscala un adevarat haos.
In ultimii zece ani, in majoritatea actelor normative care au modificat Codul fiscal se mentioneaza ca acesta va fi republicat si renumerotat.
Prima astfel de precizare s-a facut la un an dupa ce a fost publicat Codul fiscal, adica in 2004, in OUG nr. 138/2004, care prevedea la articolul IV:
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare”.
Aceasta prevedere a fost reluata din 2004 in aproximativ zece acte normative care au modificat in aceasta perioada Codul fiscal.