Din 1 ianuarie 2014, microintreprinderile trebuei sa indeplineasca o noua conditie obligatorie pentru a plati impozit de 3% pe venituri, respectiv trebuie sa obtina venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale.
In aceste conditii si firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, desi vechea legislatie nu permitea acest lucru, cu conditia ca veniturile respective sa nu depaseasca 20% din veniturile totale.
Definirea activitatilor de management si consultanta pe care le poate desfasura o microintreprindere este dificila, in conditiile in care acestea au un inteles mai larg si se pot referi la mai multe aspecte, considera Mitel Spataru, Tax Manager, Finexpert.
"De exemplu, consultanta inseamna furnizarea unei opinii, insa nu cuprinde si activitatile de realizare de studii si cercetari. De asemenea, management-ul presupune prestarea de servicii de administrare si coordonare", a declarat pentru AvocatNet.ro Mitel Spataru, in cadrul unui eveniment organizat joi de catre firma de consultanta Finexpert.
Acesta a adaugat ca activitatile de management si consultanta se regasesc in codurile CAEN, acolo sunt specificate si pot lua diverse forme.
Totusi, chiar daca definirea exacta a acestor activitati se situeaza la limita interpretarii, atunci cand vine vorba justificarea lor, lucrurile sunt mai clare.
Mai exact, la o inspectie fiscala, contribuabilul poate dovedi in fata Fiscului ca activitatile pe care le desfasoara fac parte din categoria celor de management si consultanta, folosind contractele pe care le incheie, a subliniat specialistul Finexpert.
"In cadrul unei inspectii fiscale, va prevala contractul, substanta economica si nu obiectul de activitate. Este important contractul in care sunt specificate activitatile desfasurate, ceea ce livreaza microintreprinderea, ceea ce solicita clientul si ceea ce rezulta din livrabil", a declarat Mitel Spataru.
Referitor la clasificarea activitatilor intr-un cod CAEN, Emilia Moise, tax adviser, senior manager Grant Thornton a declarat intr-un articol recent publicat de AvocatNet.ro ca in general, descrierea fiecarui cod cuprinde si liste de activitati care sunt si care nu sunt cuprinse in respectiva sub-diviziune. Cu toate acestea, clasificarea unei activitati/operatiuni sub un anumit cod CAEN poate ridica probleme, considera specialistul, deoarece este necesara analiza tuturor aspectelor relevante pentru respectiva activitatea/operatiune.
In conditiile in care activitatile/operatiunile desfasurate de o societate trebuie sa se regaseasca in codurile CAEN ale acesteia (fie in codul CAEN principal, fie in codurile CAEN secundare), codurile CAEN trebuie alese astfel incat sa reflecte activitatile/operatunile desfasurate de societate, a punctat Emilia Moise.
Conform Normelor de aplicare a Codului fiscal, conditia referitoare la realizarea de venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale, va fi verificata pentru anul fiscal 2014 pe baza veniturilor realizate de contribuabil in anul 2013.
Veniturile din consultanta si management depasesc 20% din veniturile totale?
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit de profit de 16%, se precizeaza in Codul fiscal.
Calculul si plata impozitului pe profit se va efectua incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintrele limitele prevazute anterior, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputului anului fiscal.
Impozitul pe profit datorat va reprezenta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.
In situatia in care o microintreprindere realizeaza venituri din consultanta si management care depasesc 20% din totalul veniturilor sau veniturile sunt mai mari de 65.000 euro trebuie sa comunice acest lucru organului fiscal in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt indeplinite oricare dintre cele doua conditii, se precizeaza in legislatia aflata in vigoare. In acest sens, va depune la organul fiscal o declaratie de mentiuni.
Pentru a stabili limita de 65.000 euro sau ponderea veniturilor din consultanta si management in veniturile totale de peste 20% inclusiv trebuie luate in calcul veniturile care constituie baza impozabila.
Conditii obligatorii pentru a fi microintreprindere
Conform Codului fiscal, pentru a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor firmele trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc;
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
- nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Atentie! Pentru determinarea echivalentului in euro a plafonului de 65.000 euro prevazut pentru microintreprinderi se va folosi cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent, respectiv cel stabilit de BNR pentru 31 decembrie 2013, de 4,4847 lei/euro.