Ministerul Afacerilor Externe a demarat, la inceputul lunii aprilie, procedurile de organizare la misiunile din strainatate a alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European, din 25 mai 2014.
Asadar, institutia a creat pe site-ul propriu sectiunea "Alegeri pentru Parlamentul European 2014", ce contine informatii referitoare la atributiile MAE, precum si la activitatea Biroului electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din strainatate, care gestioneaza buna organizare si desfasurare a alegerilor din strainatate.
De asemenea, MAE a finalizat recent si lista sectiilor de votare din strainatate la scrutinul din 25 mai 2014 pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European.
Conform listei puse la dispozitie, numarul sectiilor de votare din strainatate pentru europarlamentare este de 190. "Acestea sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan", informeaza institutia.
Astfel, cele mai multe sectii de votare vor fi in Spania (18), Italia (15), Republica Moldova (8) si Franta (6). In alte tari, precum Germania, Belgia, SUA, Turcia sau Afghanistan vor fi organizate cate 5 sectii de votare. Romanii din diaspora vor avea la dispozitie cate 4 sectii in Canada, Marea Britanie, Serbia si Ungaria si cate 3 sectii in Rusia, Ucraina, Irak si Israel. In Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Olanda, Suedia si Polonia vor fi functionale cate 2 sectii.
Potrivit listei publicate de MAE, sunt si tari in care s-a organizat cate o singura sectie de votare, printre care: Macedonia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Norvegia, Peru, Siria, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Thailanda, Vietnam, Venezuela sau Uruguay.
Puteti consulta AICI lista completa a sectiilor de votare din strainatate.
"Lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numarului de alegatori inregistrat la scrutinele din 2007 si 2009. De asemenea, la alegerile europarlamentare, cetatenii romani din strainatate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentantilor tarii de resedinta in Parlamentul European", puncteaza institutia in documentul de presa.
Potrivit comunicatului, la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, in strainatate si-au exercitat dreptul de vot aproximativ 22.000 de cetateni romani, iar pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost inregistrati la vot aproximativ 14.000 de cetateni romani. La fiecare dintre aceste doua exercitii electorale, MAE a organizat acelasi numar de sectii de votare, respectiv 190.
Comentarii articol (2)