Am auzit de multe ori cuvantul “babetica”. Banuiesc ca si voi. Dar, asa cum am aratat de multe ori in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane, publicat saptamanal de AvocatNet.ro, doar pentru ca un termen este folosit pe scara larga, nu inseamna neaparat ca este si corect.
In vocabularul ingrijit al unei persoane care vrea sa vorbeasca limba romana ”ca la carte”, cuvantul babetica nu ar trebui sa existe. El ar trebui inlocuit cu bavetica, acesta fiind si termenul corect care denumeste servetul pus la gatul copiilor mici atunci cand mananca. La plural, devine bavetele, iar nu bavetici ori babetici, cum am mai auzit pe ici pe colo.
Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane - Substantivele feminine baveta si bavetica
Bavetica este, de fapt, diminutivul de la baveta, care, conform Dictionarul explicativ al Limbii romane, este sinonim si cu barbita, termen corect si el.
E drept, in limba romana, exista si termenul babeta, insa acesta este un cuvant care se foloseste colocvial pentru a desemna o “femeie batrana, baba”. Or, daca am spune babetica, ar insemna sa ne referim la o doamna in varsta, dar… mica? O asociere paradoxala de doi termeni contradictorii, nu?
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane.
Comentarii articol (9)