La inceputul lunii martie, Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 8/2014, ca taxa auto instituita in anul 2012 poate fi recuperata de contribuabilii care au platit-o, pe calea instantei de judecata. Ulterior, in baza deciziei instantei, soferii vor depune la Fisc unele documente, pentru a-si putea primi banii. Totusi, acest lucru nu a fost posibil pana in momentul de fata, intrucat procedura de efectuare a platii titlurilor executorii nu se publicase.
Acest lucru s-a rezolvat, intre timp, caci Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 741/2014 privind procedura de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 20 iunie 2014.
Actul normativ prevede, printre altele, ca sumele care trebuie restituite de catre stat in baza hotararilor judecatoresti, reprezentand taxa auto, dobanda aferenta, cheltuielile de judecata si alte sume, vor fi platite pe parcursul a cinci ani, cu plata anuala a 20% din valoarea acestora.
"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora", se arata in documentul citat.
Asadar, soferii nu vor primi integral banii achitati pe taxa de poluare, ci in termen de 5 ani, cu plata esalonata. Cu alte cuvinte, cei care au obtinut deja in instanta o decizie de restituire a banilor, iar plata incepe in 2014, isi vor recupera in totalitate banii abia in 2019.
In documentul publicat de Finante se mentioneaza, de asemenea, ca cererile de restituire depuse de contribuabili se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar plata transelor anuale se va efectua conform unui grafic ce va fi stabilit ulterior de Administratia Fondului pentru Mediu.
Procedura concreta de restituire a banilor
Contribuabilul care, in baza unei hotarari judecatoresti executorii, are dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si orice alte sume stabilite de instantele judecatoresti va depune, in vederea restituirii, la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, o cerere, al carei model este disponibil in fisier atasat.
Conform procedurii stabilite de Finante, cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. "Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii", se precizeaza in actul citat.
La cererea de restituire se anexeaza si hotararea judecatoreasca executorie, in copie legalizata, precum si actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia, in copie. Cererea, insotita de documentele de mai sus, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent, prin compartimentul cu atributii de compensare/restituire, va verifica in baza de date centralizata daca pentru autovehiculul indicat in cerere a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire.
Dupa verificarea prealabila si in situatia in care se constata ca, intr-adevar, nu a fost restituita/compensata suma solicitata la restituire de catre contribuabil, organul fiscal competent intocmeste Referatul privind restituirea sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari judecatoresti executorii.
Referatul, precum si cererea de restituire si documentele depuse de contribuabil vor fi transmise, apoi, catre Administratia Fondului pentru Mediu, care va stabili graficul transelor anuale aprobate la restituire.
Potrivit procedurii, graficul transelor anuale aprobate la restituire va cuprinde, in mod obligatoriu, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala, precum si cuantumul acestora, Mai exact, perioada de restituire pentru fiecare transa anuala din grafic este urmatoarea:
- pentru prima transa anuala, perioada de restituire este luna urmatoare datei comunicarii graficului, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent,
- pentru urmatoarele transe anuale perioada de restituire este:
- pentru cererile de restituire depuse in primul semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna aprilie a fiecaruia din urmatorii 4 ani,
- pentru cererile de restituire depuse in cel de-al doilea semestru al fiecarui an, perioada de restituire a transei este luna noiembrie a fiecaruia din urmatorii 4 ani.
Important! Prin transa anuala se intelege cota-parte de 20% din:
- taxa pe poluare pentru autovehicule/ taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ,
- cheltuielile de judecata,
- alte sume stabilite de instantele judecatoresti.
Cum poti contesta in instanta taxa auto?
Asa cum am aratat mai sus, pentru ca soferii sa-si poata recupera banii achitati pe taxa de poluare, ei trebuie mai intai sa castige acest drept in instanta.
Concret, dupa cum a explicat, pentru AvocatNet.ro, Carmen Diaconu, avocat in cadrul societatii de avocatura Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.
Mai exact, adauga Carmen Diaconu, pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:
- cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
- contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
- decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competenta
- dovada platii taxei de poluare.
In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.
"Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, recomandam incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta mandateaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei", arata Carmen Diaconu intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.
In ceea ce priveste costurile pe care le presupune introducerea cererii de chemare in judecata, avocatul mentioneaza ca acestea constau in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei).
Important! Aceste costuri se recupereaza integral cu titlu de cheltuieli de judecata.
La aceste costuri se adauga si onorariul de avocat, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii.
Conform avocatului, nu doar taxele platite in 2012 pot fi recuperate. Mai exact, si contribuabilii care au achitat taxa auto in perioada 1 ianuarie – 4 martie 2013 isi pot recupera banii, tot pe calea instantei de judecata. Singura conditie de indeplinit este ca taxa sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand, achizitionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene si care a fost anterior inmatriculat intr-un alt stat membru al UE.
Comentarii articol (22)