Potrivit INM, aplicarea testului scris, ca urmare a reexaminarii psihologice, a avut loc pe 30 octombrie de la ora 10:00 la Consiliul Superior al Magistraturii, din Bucuresti, Calea Plevnei, nr. 141B, sector 6, iar interviul s-a desfasurat tot in aceeasi zi. Rezultatele la aceste probe au fost publicate pe site-ul INM.
Rezultatele primei testari psihologice au fost afisate la inceputul acestei saptamani. Publicarea rezultatelor vine dupa ce candidatii au sustinut, in ultimele doua saptamani, un test scris si un interviu. La aceste probe au putut participa numai candidatii care au fost declarati admisi dupa cele doua etape ale concursului de admitere la INM.
Candidatii declarati admisi la concursul de admitere la INM sunt obligati sa depuna la tribunale, respectiv la parchetele de pe langa tribunale in a caror circumscriptie domiciliaza, in termen de zece zile de la data publicarii rezultatelor finale ale concursului, mai multe documente pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii, informeaza institutul. Mai exact, trebuie depuse urmatoarele acte:
- CV care sa cuprinda datele de identificare, datele de stare civila, datele cu privire la studiile absolvite si locurile de munca anterioare;
- carcterizarea de la ultimul loc de munca sau, dupa caz, caracterizarea de la unitatea de invatamant absolvita, pentru candidatii care nu au fost anterior incadrati in munca, care sa cuprinda inclusiv mentiuni privind existenta ori inexistenta unor eventuale sanctiuni disciplinare sau administrative;
- adeverinte eliberate de primarii si/sau dupa caz de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii trei ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
- declaratia pe propria raspundere privind precizarea domiciliului avut in ultimii trei ani anterior datei sustinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
- orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bune reputatii.
Cum s-a desfasurat examenul?
Examenul de admitere la INM a debutat la finele lunii august cu probele scrise, care s-au desfasurat conform programului de mai jos:
- 31 august – proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice la drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal;
- 14 septembrie – test de verificare a rationamentului logic.
Probele scrise au reprezentat prima etapa a examenului, cea eliminatorie si au avut urmatoarea structura:
- test de verificare a cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe, tip grila, cu 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare din materiile drept civil, drept procesual civil, drep penal, drept procesual penal. Au fost declarati admisi candidatii care au obtinut nota 7.
- test grila de verficare a rationamentului logic prin rezolvarea unui test grila care cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, ale caror raspunsuri nu se puncteaza.
La cel de-al doilea test au putut participa numai candidatii admisi la primul test. De asemenea, candidatii au fost declarati admisi la cel de-al doilea test doar daca au raspus corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 care se puncteaza.
Nota obtinuta la prima etapa a reprezentat suma notelor obtinute la cele doua probe in raport cu urmatoarea pondere: 70% - testul grila de verificare a cunostintelor juridice, 30% - testul grila de verificare a rationamentului logic. Au fost declarati admisi in etapa a doua a examenului candidatii care au trecut de cele doua teste, in ordinea descrescatoare a notei totale obtinute.
Cea de-a doua etapa a fost sustinerea interviului, intre 26 septembrie si 5 octombrie. Aceasta a cuprins urmatoarele cerinte:
- elaborarea in scris a unui analize cu privire la subiectul extras de catre candidat si sustinerea orala a acestuia;
- analiza orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei.
Pe site-ul INM se mentioneaza ca nota obtinuta la concurs a reprezentat suma notelor din cele doua etape, calculata in raport cu urmatoarea pondere: nota de la prima etapa 75%, interviul 25%.
Conditii de inscriere la examen
Conform Institutului National al Magistraturii (INM), in perioada 1 iulie – 7 octombrie 2014 a avut loc la Bucuresti concursul de admitere la INM. Acest lucru a fost aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 721/18 iunie 2014.
Au fost scoase la concurs 160 de locuri de auditori de justitie, dintre care 80 sunt alocate pentru ocuparea functiei de judecator, iar 80 pentru functia de procuror. La concursul de admitere la INM s-au putut inscrie persoanele care au indeplinit urmatoarele conditii:
- au cetatenie romana, au domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
- sunt licentiati in drept;
- nu au antecedente penale sau cazier fiscal;
- cunosc limba romana.
Candidatii care au indeplinit aceste conditii s-au putut inscrie inscrie la examen pana pe 22 iulie, prin depunerea unei cereri tipizate. Acest act a trebuit depus la tribunalele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea, in ale caror circumscriptii domiciliaza candidatii. Potrivit INM, la cererea de inscriere trebuiau anexate si urmatoarele documente:
- certificatul de nastere, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
- actul de identitate, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
- diploma de licenta sau adeverinta provizorie, in copie legalizata;
- chitanta de plata a taxei de inscriere care este de 400 de lei si se poate achita la casieria tribunalului sau, dupa caz, a parchetului la care se face inscrierea;
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de cazier fiscal.
Puteti consulta AICI calendarul detaliat de desfasurare a concursului, tematica si bibliografia si cererea tipizata de inscriere.