Potrivit Legii nr. 120/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 22 iulie 2014 si care se va aplica din 25 iulie, debitele pensionarilor proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat, aflate in sarcina acestora la data intrarii in vigoare a prezentei legi, generate de interpretari neunitare ale prevederilor OUG nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor, aprobata prin Legea nr. 383/2003, si ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, se scutesc de la plata.
Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata nu se recupereaza, se mentioneaza in acelasi act normativ.
Legea nr. 120/2014 prevede ca scutirea la plata se aplica si in cazul debitelor catre bugetul de stat constatate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, adica dupa 25 iulie.
Totusi, noile dispozitii stabilesc ca nu fac obiectul scutirii la plata debitele care au drept cauza culpa debitorului, materializata in folosirea de catre acesta a unor documente neconforme realitatii sau in declararea de catre acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei.
Ce debite sunt scutite de la plata?
Legea nr. 120/2014 trateaza problema pensionarilor provenind din sistemul asigurarilor sociale al agricultorilor care au beneficicat de pensie de invaliditate, iar inainte de anul 2003 au implinit varsta legala de pensionare si li s-a stabilit pensia de limita de varsta, se arata in expunerea de motive a actului normativ, cand acesta se afla in stadiul de proiect de lege.
Legislatia ulterioara stabilirii pensiei de limita de varsta pentru aceste persoane a condus la marirea succesiva a cuantumului drepturilor banesti incasate, insa Curtea de Conturi a stabilit recent ca in cazul persoanelor aflate anterior pensionarii pentru limita de varsta in situatii de invaliditate, majorarea nu trebuia aplicata la pensie in integralitatea sa, ci doar pentru partea corespunzatoare stagiului de cotizare in cadrelor fostelor CAP-uri, se mentioneaza in documentul citat.
In consecinta, o partea din pensie fiind ilegal majorata, Curtea de Conturi a obligat casele sectoriale de pensii sa calculeze debite in sarcina pensionarilor pe o perioada de trei ani retroactiv.
Initiatorii noilor reglementari considera ca la emiterea deciziei de pensionare, in situatiile in care inscrisurile demonstrau situatii de fapt altele decat cele reale, ambele parti, atat beneficiarul, cat si sistemul public, prin functionarii sai, s-au aflat in eroare.
Avand in vedere acest lucru, efectele pe care le-a produs decizia de pensionare pana la data constatarii erorii comune, trebuie sa fie considerate legale, sumele in cauza urmand a nu se mai recupera.
Initiatorii noilor prevederi motiveaza ca au existat de-a lungul timpului derogari similare de la regula generala privind recuperarea sumelor incasate neuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale. In plus, paguba nu s-a produs din vina pensionarilor, ci din interpretarea deficitara a legislatiei, au adaugat acestia.
Comentarii articol (7)