Conform Legii nr. 152/1998, locuintele pentru tineri de pana in 35 de ani, destinate inchirierii pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta.
Acelasi act normativ stabilea, pana acum, ca pretul locuintei se achita integral la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, din sursele proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de acesta de la institutii financiare autorizate.
Aceste prevederi au fost, insa, modificate, printr-un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanta Guvernului nr. 6/2014, publicata in Monitorul Oficial, nr. 562, din 29 iulie, ce a intrat in vigoare la data publicarii.
Concret, prin actul normativ publicat, s-a creat cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul “Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii”, implementat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
"Pretul locuintei se poate achita integral, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, sau in rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare", se precizeaza in OG nr. 6/2014.
Asadar, pentru plata in rate, avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda va fi constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale.
Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei.
Transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.
Conform OG nr. 6/2014, in plus fata de aspectele de mai sus, contractul de vanzare cu plata in rate lunare va contine si urmatoarele:
- pana la achitarea valorii de vanzare, locuintele raman in administrarea autoritatilor administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care acestea sunt amplasate, iar cele destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale din domeniul invatamantului, respectiv din domeniul sanatatii ori in administrarea unor unitati aflate in subordinea sau sub coordonarea acestor autoritati, pana la data transferului de proprietate si schimbarea rolului fiscal pe numele acestora;
- cumparatorul se obliga sa achite ratele lunare la scadenta. Pentru neachitarea la termenul scadent a obligatiilor de plata, datoreaza majorari de intarziere. In cazul neachitarii a trei rate consecutive, contractul de vanzare-cumparare se considera reziliat de drept, fara nicio alta formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept in intarziere si avand obligatia de a preda locuinta la data notificata;
- posibilitatea achitarii in avans, in totalitate sau partial, a ratelor ramase, inclusiv dobanda, pana la data achitarii integrale;
- in cazul rezilierii contractului, titularul contractului este decazut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se in venituri la A.N.L.
"Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei, se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun", se mentioneaza in documentul citat. De asemenea, odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii.
Potrivit unui comunicat publicat recent de Ministerul Dezvoltarii Regionale, modificarea legislativa urmareste accelerarea procesului de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi. Banii incasati din rate vor fi utilizati pentru finantarea unor noi proiecte sau programe de constructii de locuinte.
Conform sursei citate, modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a majorarilor de intarziere, vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.
Amintim ca, incepand din toamna anului 2013, tinerii pot cumpara locuintele si prin programul "Prima casa". Pentru a putea achizitiona o locuinta ANL prin acest program, tinerii trebuie sa fie titularii contractelor de inchiriere si sa aiba cel putin un an de chirie. Odata indeplinite aceste conditii, beneficiarii trebuie sa adreseze o cerere autoritatilor locale in administrarea carora se afla imobilele.
--
Programul "Locuinte pentru tineri destinate inchirierii" este implementat de ANL si finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Programul are ca obiectiv sa faciliteze obtinerea, de catre tinerii sub 35 de ani, a unei locuinte cu chirie.
Vanzarea acestor locuinte catre actualii chiriasi are ca scop obtinerea de noi resurse ce vor fi utilizate pentru finantarea in continuare a programelor destinate imbunatatirii accesului la locuinte. Din anul 2001, prin Programul Locuinte pentru tineri, au fost receptionate 30.840 de locuinte.
Comentarii articol (14)