Ce v-a determinat sa va inregistrati si sa ramaneti pe forumul AvocatNet.ro?
Madalina Pascu: Profesia pe care o exercit, cea de avocat, nu este o meserie oarecare, in fap,t avocatura este o profesie nobila, un mod de viata.
Am gasit in cadrul forumului AvocatNet.ro oameni care au nevoie de un sprijin din partea unui specialist si cred cu tarie ca una dintre cele mai frumoase satisfactii pe care ti le poate oferi profesia de avocat este posibilitatea de a-i ajuta pe oameni, calauzindu-i spre cele mai bune decizii. Nimic nu se compara cu multumirile primite din partea oamenilor in urma solutionarii unei probleme, rezolvarea la care ai contribuit din dorinta de a crea o lume mai onesta si mai dreapta.
Ce inseamna pentru dumneavoastra comunitatea din spatele forumului AvocatNet.ro?
Madalina Pascu: Comunitatea din spatele forumului AvocatNet.ro este alcatuita din oameni frumosi, profesionisti, valorosi, cu principii clare si idei marete. Aceasta comunitate este, practic, o familie in sanul careia s-au cladit, chiar si la distanta, relatii puternice bazate pe sustinere, sprijin, respect, motivatie si recunostinta.
De ce ati ales profesia de avocat? Ce va place cel mai mult la ceea ce faceti?
Madalina Pascu: Am ales profesia de avocat din pasiune, din dorinta de a oferi solutii si remedii. Am optat pentru avocatura in timpul anilor de facultate, cand am realizat ca doream sa ajut oamenii sa aleaga dintre doua opinii pe cea dreapta. Avocatura in sine reprezinta o provocare al carei rezultat depinde de ingeniozitatea de a gasi argumentele legale in scopul de a obtine o solutie favorabila clientului, de a te dedica totalmente filelor fara viata ale unui dosar pentru a le face sa prinda contur in fata instantei de judecata, care trebuie sa inteleaga clar, concis si la obiect actele si faptele relevante pentru a pronunta o solutie legala si conforma cu adevarul. Nu imi pot inchipui profesia de avocat fara litigiile din fata instantei de judecata si nu as renunta niciodata la activitatea de avocat pledant, care consider ca da viata acestei profesii.
Ce lucruri ati dori sa se schimbe in avocatura?
Madalina Pascu: O buna parte din legislatia noastra si legislatia profesiei de avocat este susceptibila de a suferi imbunatatiri. Cred ca ar trebui acordata o atentie sporita consacrata la nivel legislativ asupra apararii drepturilor si libertatilor avocatilor, asupra interferarii activitatilor desfasurate de alte profesii liberale cu activitatile exercitate din cele mai vechi timpuri de avocati, pentru a nu lasa lipsita de substrat aceasta profesie. De asemenea, mi-as dori ca pozitia avocatului in sistemul judiciar romanesc, dar si la nivel social, sa ocupe locul pe care il merita. Este adevarat ca asistam la un declin generalizat al valorilor sociale si acest lucru pare sa fi afectat si avocatura, care nu se mai bucura in prezent de acelasi respect din partea societatii ca odinioara. Cred ca societatea ar trebui sa constientizeze si sa aprecieze la o valoare justa contributia avocatului la infaptuirea actului de justitie, fara a minimaliza aportul acestuia sau a caracteriza padurea dupa uscaciuni.
Daca ar fi sa priviti in urma la experienta profesionala acumulata pana acum, care ar fi cea mai importanta realizare si cum ati reusit sa o obtineti?
Madalina Pascu: Fara a ignora aspectul material al cazurilor solutionate, sunt de parere ca succesul in avocatura nu se masoara nici in zerourile onorariului si nici in mod exclusiv in cifrele care compun uneori miza procesului. Am avut satisfactia de a reprezenta persoane pentru care am fost ultima si singura solutie viabila sau, poate, psihologul de serviciu. Cea mai mare realizare a acestei profesii o constituie victoria si putine profesii ofera aceasta satisfactie. Victoria, alaturi de recunostinta si aprecierea oamenilor mici sau mari, simpli sau complicati, mi-au dat forta sa merg mai departe, fiind convinsa ca am ales cel mai frumos stil de viata. Probabil ca cea mai frumoasa victorie a fost aceea a unui caz care, la o prima vedere parea a fi pierdut, dar pentru care totusi am continuat sa lupt, descoperind pe parcursul derularii procedurilor judiciare elemente noi care, puse in lumina potrivita la momentul propice, au adus victoria.
Ce conteaza cel mai mult atunci cand consiliati pe cineva? Care ar fi cele trei puncte esentiale in acordarea de consultanta?
Madalina Pascu: Din punct de vedere uman si deontologic, un element fundamental in relatia avocatului cu clientul este corectitudinea furnizarii informatiilor spetei cu care persoana in cauza se prezinta la avocat. Consilierea trebuie sa aiba la baza principii ca transparenta, comunicarea permanenta, increderea reciproca si confidentialitatea. Punctele esentiale in acordarea consultantei juridice sunt prezentarea sincera, concisa si la obiect a problemei, identificarea si propunerea celei mai sigure, rapide si necostisitoare solutii. Trebuie subliniat ca avocatii nu pot garanta castigarea dosarului din start, fara a expune riscurile care pot aparea in functie de datele spetei, fie ca balanta inclina sau nu in favoarea clientului.
Activitatile profesionale va rapesc din timpul liber? Cum reusiti sa gasiti un echilibru intre viata profesionala si cea personala?
Madalina Pascu: Nu poti rezista in profesia de avocat decat daca iti place ceea ce faci. Programul prelungit de munca, orele interminabile de asteptare pe holurile instantelor de judecata, respectarea termenelor limita, gestionarea situatiilor imprevizibile, genereaza un stres destul de consistent care poate rupe echilibrul cu viata personala. Cu toate acestea, desi o zi de lucru poate insemna in medie 10-12 ore de activitate, nu simt oboseala, deoarece satisfactiile unei munci duse pana la capat cu succes iti confera un confort psihic asemanator cu acela rezultat din petrecerea unui timp liber de calitate. Echilibrul il datorez celor de langa mine. Sunt inconjurata de oameni intelegatori, rabdatori care apreciaza ceea ce fac, ma sustin si ma ajuta sa pastrez o proportie armonioasa intre viata profesionala si cea personala.
Ce va motiveaza sa mergeti mai departe? De unde va luati energia?
Madalina Pascu: Cand faci ceea ce iti place, nu te mai gandesti ce anume te motiveaza, lucrurile vin de la sine. Energia vine din tot ceea ce ma inconjoara: de la cafeaua aburinda de dimineata, de la oamenii cu care interactionez in fiecare zi, de la freamatul salilor de judecata, de la rezultatele obtinute si pana la linistea care se lasa asteptata uneori pana seara tarziu.
Cu ce va ocupati timpul liber?
Madalina Pascu: In putinul timp liber care imi ramane, imi place sa citesc, sa stau cu oameni dragi mie, sa calatoresc, sa fac sport. Desigur, mi-ar placea sa le dedic celor dragi mai mult timp, insa ei ma inteleg si au rabdare.
Ce va place sa cititi?
Madalina Pascu: Desi poate parea paradoxal, citesc cu placere literatura de specialitate. Este, intr-adevar, si o datorie profesionala pe care o am fata de clientii mei, insa, in afara subiectelor care imi sunt necesare in rezolvarea spetelor, ma aplec si asupra unor teme care imi starnesc interesul profesional de cunoastere, independent de dosarele in lucru. Apoi, imi place sa citesc literatura universala, clasica, psihologica, indiferent ca este vorba de monografii, romane, documentare.
Pentru dumneavoastra, ce inseamna micile bucurii ale vietii?
Madalina Pascu: Cred ca, pentru fiecare om, acestea au o semnificatie diferita. Pentru mine, lucrurile simple precum: zambetul oamenilor care ma inconjoara, o seara linistita in familie, rasaritul soarelui sunt lucruri fara de care probabil as privi viata altfel.
Portret in cuvinte
- Pastrez ... doar amintirile frumoase.
- Mi-as dori ... o lume mai civilizata.
- Ma tem cel mai putin de … oameni si cel mai mult de ...Dumnezeu.
- Niciodata nu voi renunta ... la credinta in dreptate.
- Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Intre rasarit si apus".
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost ... tot cea de avocat.
- Nu regret ... nimic, pentru ca, dintre toate alegerile facute, am avut cate ceva de invatat, iar ele reprezinta omul care sunt astazi.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (6)