presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. I. - Anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 127/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare reglementate de dispozitiile art. 27 si 28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 85 din 4 februarie 2014, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Punctul 5.1 se abroga. 2. Dupa punctul 12.4 se introduc patru noi puncte, punctele 12.5-12.8, cu urmatorul cuprins: „12.5. Contestatia formulata potrivit pct. 12.1 se depune la organul fiscal caruia ii revine competenta de administrare a debitorului principal si va fi inaintata, de indata, spre solutionare comisiei prevazute la pct. 12.3 sau 12.4, dupa caz, insotita de un referat care cuprinde propunerea de solutionare a acesteia.
12.6. Conducatorul comisiei prevazute la pct. 12.3 si pct. 12.4 va desemna un secretariat tehnic al comisiei care are atributii in ceea ce priveste primirea documentelor de la organul fiscal care administreaza debitorul principal, organizarea sedintei comisiei, intocmirea tuturor actelor procedurale emise de catre comisie, respectiv procesul-verbal de desfasurare a sedintei comisiei si decizia de aprobare/respingere a contestatiei, dupa caz, precum si orice alte sarcini stabilite de catre presedintele comisiei.
12.7. Decizia de aprobare/respingere a contestatiei va fi semnata de catre directorul general si va fi comunicata atat contestatarului, cat si organului fiscal care administreaza debitorul principal.
12.8. Asupra modului de solutionare a contestatiei, organul fiscal care administreaza debitorul principal va instiinta organul fiscal caruia i-a comunicat decizia de angajare a raspunderii solidare.”
3. Dupa capitolul XII se introduce un nou capitol, capitolul XII1, denumit „Stingerea creantelor fiscale”, cuprinzand punctele 121.1-121.3, cu urmatorul cuprins: „CAPITOLUL XII1 Stingerea creantelor fiscale 121.1 Sumele recuperate de la codebitori vor stinge obligatiile fiscale ale debitorului principal pentru recuperarea carora s-a atras raspunderea solidara, dispozitiile art. 114, 115 si 169 din Codul de procedura fiscala aplicandu-se in mod corespunzator. 121.2. In situatia in care s-a dispus atragerea raspunderii unei persoane juridice, cu debitorul aflat in insolventa, iar organul fiscal a incasat sumele pentru care s-a atras raspunderea, cu sumele astfel realizate se sting creantele fiscale ale debitorului insolvent, dispozitiile art. 115 alin. (3) din Codul de procedura fiscala aplicandu-se in mod corespunzator. 121.3. In situatia in care s-a atras raspunderea solidara inaintea radierii debitorului principal, codebitorii raman obligati la plata creantelor fiscale inscrise in Decizia de angajare a raspunderii solidare si, in cazul nestingerii acestor obligatii in termenul legal, asupra acestora se vor lua si/sau continua masurile de executare silita. In acest caz, sumele recuperate de la persoanele raspunzatoare solidar se fac venit la bugetul corespunzator tipului de impozit, taxa, contributie datorata de catre debitorul principal.”
Art. II. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu-Stefan Diaconu
Bucuresti, 19 septembrie 2014.
Nr. 2.869.
Comentarii articol (0)