In temeiul art. 370, 373, 392, 396, 406 si 431 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul national al Colegiului Medicilor din Romania decide:
CAPITOLUL I Exercitarea activitatii medicale cu caracter temporar/ocazional pentru medicii din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Confederatia Elvetiana
Art. 1. - (1) In caz de prestare temporara sau ocazionala de servicii pe teritoriul Romaniei, medicii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, stabiliti in unul dintre aceste state, sunt exceptati de la obligativitatea inscrierii in Colegiul Medicilor din Romania.
(2) Exercitarea profesiei de medic conform dispozitiilor prevazute la alin. (1) se face pe baza avizului eliberat de Colegiul Medicilor din Romania, conform anexei nr. 1, care face parte integranta din prezenta decizie.
(3) Prin activitate medicala cu caracter temporar se intelege activitatea medicala desfasurata pe o perioada limitata de timp, precizata clar in cererea de solicitare a avizului prevazut la alin. (2). Prin activitate medicala cu caracter ocazional se intelege activitatea medicala/didactica desfasurata cu o anumita ocazie, de asemenea specificata clar in cererea de solicitare a avizului (de exemplu, conferinte, congrese, interventii si/sau manevre terapeutice/diagnostice ce se doresc a fi impartasite medicilor romani, inclusiv activitati cu caracter umanitar si de voluntariat).
Art. 2. - Pe durata desfasurarii activitatii medicale cu caracter temporar sau ocazional, medicii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene se supun, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiilor cu caracter profesional, regulamentar ori administrativ al calificarilor profesionale care definesc profesia si utilizarea titlurilor, dispozitiilor cu privire la faptele profesionale grave care afecteaza direct si specific protectia si securitatea consumatorilor, precum si dispozitiilor disciplinare prevazute de lege pentru medicii cetateni romani membri ai Colegiului Medicilor din Romania.
Art. 3. - (1) Avizul prevazut la art. 1 alin. (2) se elibereaza de Colegiul Medicilor din Romania prin Departamentul acreditari-avizari, in baza urmatoarelor documente:
a) cererea-tip de emitere a avizului, in care se precizeaza durata de prestare, natura, respectiv temporara sau ocazionala, locul de desfasurare a acestor activitati, precum si domeniul de asigurare sau alte mijloace de protectie personala ori colectiva privind responsabilitatea profesionala de care solicitantul beneficiaza in statul membru de stabilire;
b) documentul de cetatenie (carte de identitate sau pasaport aflate in termen de valabilitate);
c) diplomele, certificatele sau alte titluri de medic prevazute de lege ori de normele Uniunii Europene pentru prestarea activitatii medicale;
d) dovada prin care autoritatile competente ale statelor prevazute la art. 392 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in care medicul este stabilit, atesta ca la data eliberarii acestui document medicul solicitant este stabilit legal pe teritoriul lor, detine titlurile si calificarile necesare exercitarii profesiei de medic, nu a suferit suspendari temporare sau definitive ale activitatilor medicale ori condamnari penale ramase definitive. Documentul are o valabilitate de 3 luni de la data emiterii;
e) certificat sau atestat emis de organizatii recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si de Colegiul Medicilor din Romania sau de catre centrul de pregatire lingvistic organizat de Colegiul Medicilor din Romania privind abilitatile lingvistice profesionale necesare pentru a practica in Romania, la nivel B1 (conform Cadrului european comun de referinta pentru limbi straine). Certificatul sau atestatul nu este necesar pentru practicarea ocazionala a activitatii in cadrul unor echipe mixte cu medici romani;
f) dovada achitarii echivalentului in lei al sumei de 50 euro reprezentand contravaloarea eliberarii avizului. in cazul sustinerii probei de aptitudini prevazute la alin. (6), contravaloarea eliberarii avizului este echivalentul in lei al sumei de 150 euro. Pentru actiunile umanitare si de voluntariat nu se percepe aceasta taxa.
(2) Documentele prevazute la alin. (1) lit. b), c) si d) vor fi depuse in limba in care au fost emise - in copii legalizate si apostilate si insotite de traducerile legalizate in limba romana.
(3) Documentele vor fi depuse la secretariatul Colegiului Medicilor din Romania.
(4) Avizul prevazut la art. 1 alin. (2) se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete prevazute la alin. (1).
(5) Prin exceptie, termenul prevazut la alin. (4) poate fi prelungit in situatia in care actele doveditoare ale formarii profesionale ale medicului solicitant eliberate de un stat prevazut la art. 1 alin. (1) nu intrunesc criteriile de recunoastere automata stabilite de Normele privind recunoasterea diplomelor, certificatelor si titlurilor de medic, de medic dentist, de farmacist, de asistent medical generalist si de moasa, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat apartinand Spatiului Economic European sau de Confederatia Elvetiana si in aceasta situatie Colegiul Medicilor din Romania poate efectua o verificare a calificarilor profesionale ale medicului prestator. Verificarea este necesara numai in vederea evitarii daunelor grave ce pot fi aduse sanatatii pacientului ca urmare a lipsei de calificare profesionala a medicului prestator si se va face doar pentru respectarea acestui scop.
(6) In cazul in care se constata diferente intre calificarile profesionale ale medicului prestator si formarea impusa in Romania pentru desfasurarea activitatii medicale pentru care se solicita avizarea si acestea nu pot fi compensate prin experienta profesionala a medicului prestator de servicii ori prin cunostintele, abilitatile si competentele dobandite prin invatarea pe tot parcursul vietii, validate in mod formal in acest scop de un organism relevant, se comunica medicului solicitant decizia Colegiului Medicilor din Romania conform careia este necesara demonstrarea, printr-o proba de aptitudini, a dobandirii cunostintelor, abilitatilor si competentelor care ii lipseau in specialitatea respectiva. Comisia de examinare a aptitudinilor medicului este numita de catre Departamentul profesional al Colegiului Medicilor din Romania dintre specialistii cu aceeasi specialitate medicala cu a medicului prestator. Colegiul Medicilor din Romania decide, in urma sustinerii probei de aptitudini, cu privire la posibilitatea de furnizare a serviciului de catre medicul prestator.
(7) In situatia prevazuta la alin. (5) si (6), Colegiul Medicilor din Romania comunica, in termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor solicitate potrivit alin. (1), motivele intarzierii sau respingerii avizului solicitat, precum si timpul necesar pentru elaborarea unei decizii. Acest interval nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data notificarii pentru rezolvarea dificultatilor identificate, astfel incat decizia sa fie emisa in maximum doua luni de la rezolvarea dificultatii.
(8) Prestarea serviciilor trebuie sa fie posibila in termen de o luna de la data deciziei.
(9) in lipsa unei reactii din partea Colegiului Medicilor din Romania, in termenele stabilite la alin. (4)-(8), serviciile in cauza pot fi prestate.
Art. 4. - (1) Pentru fiecare prestare de servicii, autoritatile competente romane pot solicita autoritatilor competente omoloage din statul membru de stabilire a medicului informatii pertinente cu privire la legalitatea conditiei de stabilire, buna conduita profesionala a solicitantului, precum si la absenta, in cazul acestuia, a sanctiunilor disciplinare sau penale.
(2) La solicitarea statului membru gazda, autoritatile competente romane transmit informatiile solicitate cu respectarea prevederilor art. 403 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Autoritatile competente asigura schimbul necesar de informatii pentru ca plangerea beneficiarului impotriva prestatorului de servicii medicale in regim temporar si ocazional sa fie corect solutionata. in aceasta situatie, beneficiarul este informat asupra cursului demersului sau.
Art. 5. - (1) Avizul prevazut la art. 1 alin. (2) se elibereaza pe o durata maxima de un an de la data emiterii.
(2) Avizul se emite in 3 exemplare, dintre care un exemplar va fi inmanat medicului solicitant, un exemplar va fi transmis colegiului teritorial din judetul unde acesta urmeaza sa isi desfasoare activitatea si un exemplar va fi depus la dosarul medicului solicitant.
(3) Dupa obtinerea avizului, medicul prestator are obligatia de a informa in prealabil Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra serviciilor pe care urmeaza sa le presteze pe teritoriul Romaniei, iar in caz de urgenta, in termen de maximum 7 zile de la prestarea acestora.
CAPITOLUL II Exercitarea activitatii medicale cu caracter ocazional pe teritoriul Romaniei pentru medicii cetateni ai unui stat tert
Art. 6. - (1) Persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 370 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dar care au dreptul de a practica profesia de medic in statul de origine, pot exercita profesia de medic pe teritoriul Romaniei in scop didactic si ocazional (inclusiv activitati cu caracter umanitar si de voluntariat) in baza avizului emis de Colegiul Medicilor din Romania, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezenta decizie.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) vor exercita activitatea medicala exclusiv in cadrul unei unitati medicale sau de invatamant medical in scop didactic si numai in perioada expres aprobata.
Art. 7. - (1) Avizul prevazut la art. 6 alin. (1) se elibereaza de Colegiul Medicilor din Romania prin Departamentul acreditari-avizari, in baza urmatoarelor documente:
a) cererea-tip de emitere a avizului, in care se precizeaza durata de prestare, locul de desfasurare a acestor activitati, precum si domeniul de asigurare sau alte mijloace de protectie personala ori colectiva privind responsabilitatea profesionala de care solicitantul beneficiaza in statul membru de stabilire;
b) documentul de cetatenie (carte de identitate sau pasaport aflate in termen de valabilitate);
c) documentul care atesta echivalarea in scop profesional a titlurilor de medic: (i) pentru medicii din Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Australia, Noua Zeelanda, documentul va fi eliberat de catre Ministerul Sanatatii, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2012 privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii, aprobata prin Legea nr. 163/2013; (ii) pentru medicii apartinand statelor terte, altele decat cele prevazute la pct. (i), documentul va fi eliberat prin Departamentul profesional al Colegiului Medicilor din Romania. Echivalarea se face in baza urmatoarelor documente:
- diplomele, certificatele sau alte titluri de medic dobandite;
- documente emise de autoritatile competente ale statului formator din care sa rezulte durata specializarii (ani, luni, ore de formare pe saptamani), curriculumul pregatirii efectuate si competentele atestate prin titlul respectiv de medic specialist;
- documente privind experienta profesionala si educatia medicala continue insusite de solicitant, emise de autoritatea competenta statului in care acesta a exercitat profesia;
d) dovada de onorabilitate si moralitate profesionala a medicului prestator emisa de autoritatea competenta a statului in care acesta exercita profesia. Documentul are o valabilitate de 3 luni de la data emiterii;
e) atestat emis de organizatii recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si de Colegiul Medicilor din Romania sau de catre centrul de pregatire lingvistic organizat de Colegiul Medicilor din Romania privind abilitatile lingvistice profesionale necesare pentru a practica in Romania, la nivel B1 (conform Cadrului european comun de referinta pentru limbi straine). Certificatul sau atestatul nu este necesar pentru practicarea ocazionala a activitatii in cadrul unor echipe mixte cu medici romani;
f) invitatia unei unitati medicale romanesti ori a unei institutii de invatamant medical;
g) decizia conducerii unitatii medicale prin care se nominalizeaza medicul sub supravegherea si responsabilitatea caruia se va desfasura activitatea medicala pentru care se solicita avizul;
h) dovada achitarii echivalentului in lei al sumei de 50 euro reprezentand contravaloarea eliberarii avizului. in cazul sustinerii probei de aptitudini prevazute la lit. d), contravaloarea eliberarii avizului este echivalentul in lei al sumei de 150 euro. Pentru actiunile umanitare si de voluntariat nu se percepe aceasta taxa.
(2) Documentele prevazute la alin. (1) lit. b), lit. c) pct. (ii) si lit. e) vor fi depuse in limba in care au fost emise - in copii legalizate si apostilate si insotite de traducerile legalizate in limba romana.
(3) Documentele vor fi depuse la secretariatul Colegiului Medicilor din Romania.
(4) Avizul prevazut la art. 6 alin. (1) se emite in termen de 30 dezile calendaristice de la data depunerii complete a documentelor prevazute la alin. (1).
(5) In cazul in care se constata diferente intre calificarile profesionale ale medicului prestator si formarea impusa in Romania pentru desfasurarea activitatii medicale pentru care se solicita avizarea si acestea nu pot fi compensate prin experienta profesionala a medicului prestator de servicii ori prin cunostintele, abilitatile si competentele dobandite prin invatarea pe tot parcursul vietii, validate in mod formal in acest scop de un organism relevant, se comunica medicului solicitant decizia Colegiului Medicilor din Romania conform careia este necesara demonstrarea, printr-o proba de aptitudini a dobandirii cunostintelor, abilitatilor si competentelor care ii lipseau in specialitatea respectiva. Comisia de examinare a aptitudinilor medicului este numita de catre Departamentul profesional al Colegiului Medicilor din Romania dintre specialisti cu aceeasi specialitate medicala cu a medicului prestator. Colegiul Medicilor din Romania decide, in urma sustinerii probei de aptitudini, cu privire la posibilitatea de furnizare a serviciului de catre medicul prestator.
(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. d), Colegiul Medicilor din Romania comunica, in termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentelor complete solicitate potrivit alin. (1), motivele intarzierii sau respingerii avizului solicitat, precum si timpul necesar pentru elaborarea unei decizii. Acest interval nu poate fi mai mare de 30 de zile de la data notificarii pentru rezolvarea dificultatilor identificate, astfel incat decizia sa fie emisa in maximum doua luni de la rezolvarea dificultatii.
(7) Avizul se emite in 3 exemplare, dintre care un exemplar va fi inmanat medicului solicitant, un exemplar va fi transmis colegiului teritorial din judetul unde acesta urmeaza sa isi desfasoare activitatea si un exemplar va fi depus la dosarul medicului solicitant.
Art. 8. - Durata de exercitare a activitatilor profesionale in aceste cazuri este de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru o durata de inca maximum 3 luni pe an.
Art. 9. - (1) Colegiul Medicilor din Romania va posta pe pagina de internet a institutiei lista cu medicii carora li s-au eliberat avizele de practica temporara sau ocazionala, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.
(2) Evidenta, administrarea si arhivarea avizelor eliberate, precum si a dosarelor aferente se va realiza de catre Departamentul acreditari-avizari al Colegiului Medicilor din Romania, conform unei proceduri aprobate de Biroul executiv al Consiliului national al Colegiului Medicilor din Romania.
Art. 10. - La data intrarii in vigoare a prezentei decizii se abroga prevederile art. 9, 10, 11, 12, 13 si 131 din Decizia Consiliului national al Colegiului Medicilor din Romania nr. 1/2009 privind eliberarea certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 69 din 5 februarie 2009, cu modificarile ulterioare.
Art. 11. - Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae
Bucuresti, 31 octombrie 2014.
Nr. 9.
Comentarii articol (0)