Pana la 31 decembrie 2014, contribuabilii nu trebuie sa declare bonurile de pana la 100 de euro in formularul 394, se mentioneaza in legislatia in vigoare. Reglementarile actuale nu stipuleaza insa cum vor fi raportate respectivele bonuri dupa aceasta data.
Astfel, AvocatNet.ro a solicitat recent o pozitie oficiala a ANAF referitoare la modul de declarare a acestor bonuri in 2015 si de asemenea, daca autoritatea fiscala are in lucru un proiect care sa reglementeze acest aspect.
Iata raspunsul pe care l-am primit miercuri de la ANAF:
Potrivit Art. I din ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2986/2013 privind modificarea pct. 1 din anexa 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3596/2011, in Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national - formular 394, nu se inscriu facturile emise prin autofacturare si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2014".
Specialistii contactati de noi se asteapta insa ca Fiscul sa emita norme in acest sens, iar daca nu o va face, atunci bonurile fiscale de pana la 100 de euro vor trebui declarate din nou in formularul 394.
"Autoritatile nu au procedat la prelungirea reglementarii cu privire la nedeclararea, in formularul 394, a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi fiscale simplificate. Prin urmare, suspendarea declararii expira la 31 decembrie 2014, ceea ce atrage obligativitatea contribuabililor de a declara bonurile fiscale mai mici de 100 de euro (facturi simplificate) in declaratia 394", ne-a declarat Mitel Spataru, Tax Manager Finexpert.
In ceea ce priveste variantele de declarare, consultantul este de parere ca procedura va fi similara declararii facturilor fiscale si de asemenea, este posibil ca autoritatile sa actualizeze si formularul 394 pentru a permite declararea.
La randul sau, Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot, ne-a precizat ca, in "principiu", ANAF va emite norme in timp util. In caz contrar, adica daca principiul nu este respectat, atunci bonurile vor trebui declarate, fapt ce va impune eforturi suplimentare de conformare din partea mediului de afaceri, sustine aceeasi sursa.
De asemenea, Bogdan Costea, consultant fiscal Viboal FindEx, ne-a declarat ca prevederea referitoare la bonurile fiscale mai mici de 100 de euro care nu se declara in formularul 394 se aplica inclusiv pentru declaratia lunii decembrie 2014, care are termen de depunere pe 26 ianuarie 2015.
"Problema apare incepand cu declaratia lunii ianuarie 2015, care va avea termen de depunere pana pe 25 februarie 2015, moment pana la care speram sa apara si clarificari din partea ANAF. In cazul in care nu vor aparea clarificari si legislatia nu va suferi modificari, atunci consider ca bonurile fiscale vor trebui declarate in formularul 394, incepand cu declaratia lunii ianuarie 2015", a explicat specialistul.
Fiscul, nehotarat in privinta bonurilor fiscale inca din 2013
Conform unor dispozitii ale ANAF, emise la finalul lunii mai 2013, bonurile fiscale de pana la 100 de euro, avand imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, trebuiau declarate in formularul 394.
"Declaratia (394 – n.red.) trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea <<taxare inversa>> sau <<TVA la incasare>>, precum si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA", arata Fiscul intr-un comunicat transmis presei in mai 2013, publicat si pe pagina de internet a institutiei.
Totusi, anterior acestui anunt, ANAF a precizat ca bonurile fiscale nu se inscriu in declaratia 394. Concret, la o solicitare a AvocatNet.ro din aprilie 2013, ANAF, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor, a explicat ca, in abordarea existenta in momentul respectiv la nivelul autoritatilor fiscale, bonurile fiscale, chiar si daca au codurile de TVA ale beneficiarilor imprimate, nu trebuie raportate in declaratia 394.
Specialistul Fiscului cu care am discutat atunci a precizat ca s-au solicitat clarificari la nivel central referitor la aceasta chestiune, insa singurele informatii primite pana in acel moment stabileau ca atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuie raportate in aceasta declaratie.
"Bonul fiscal este asimilat unei facturi simplificate, insa nu este o factura simplificata", a punctat la finalul lunii aprilie 2013 reprezentantul de la Asistenta Contribuabili, care a mai spus ca se asteaptau noi precizari de la centru in aceasta privinta.
ANAF a revenit la pozitia din aprilie, astfel incat a emis in septembrie 2013 un ordin prin care a stabilit ca bonurile mai mici de 100 de euro nu trebuie raportate in formularul 394, cu precizarea ca aceasta masura se aplica doar pana la 31 decembrie 2014. In privinta a ceea ce se va intampla dupa aceasta data, ANAF nu a facut inca niciun anunt.
Formularul 394 nu se depune "pe zero"
Declaratia 394 se depune numai de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care au realizat, pe teritoriul Romaniei, in perioada de raportare, prestari de servicii sau achizitii de bunuri si servicii de la/catre alti contribuabili cu un cod valid de TVA.
Formularul nu trebuie depus de catre cei care nu au realizat astfel de operatiuni deoarece 394 este o declaratie informativa, nu una fiscala. Asadar, declaratia 394 nu se depune "pe zero". Numai in cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata intr-o perioada de raportare.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 3596/2011, in formularul 394 se raporteaza toate operatiunile impozabile si taxabile cu cota prevazuta de lege realizate pe teritoriul national, pentru care:
- este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri si cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare";
- s-a primit o factura in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
Declaratia 394 se depune in data de 25 a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, numai daca in acest timp au fost realizate operatiunile mentionate anterior, care trebuie raportate.
Atentie! In luna decembrie, formularul 394 se depune mai devreme, decat de obicei, adica pe 19 decembrie.
Contribuabilii care nu depun la timp acest formular risca amenzi cuprinse intre 12.000 si 14.000 de lei, daca sunt persoane juridice, si amenzi intre 2.000 si 3.500 de lei, daca sunt persoane fizice.
Perioada de raportare a formularului 394 este perioada fiscala declarata pentru decontul de TVA – lunar, trimestrial etc.
Formularul 394 se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, pentru cei care detin o semnatura electronica sau direct la ghiseul organului fiscal. De asemenea, formularul poate fi transmis si prin posta cu confirmare de primire.