Ordinul ANAF nr. 837/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 246 din 10 aprilie 2015 si care a intrat in vigoare la data publicarii, a completat Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, aprobata prin Ordinul ANAF nr. 3392/2011.
Astfel, decizia de impunere din oficiu va putea fi desfiintata si din initiativa organului fiscal, potrivit dispozițiilor art. 90 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, iar constatarile organului fiscal vor fi mentionate in Referatul privind impunerea din oficiu, se arata in actul normativ.
Important! Art. 90 alin. (2) din Codul de procedura fiscala prevede ca decizia de impunere sub rezerva verificarii ulterioare poate fi desfiintata sau modificata, din initiativa organului fiscal sau la solicitarea contribuabilului, pe baza constatarilor organului fiscal competent.
Noile mentiuni nu erau stipulate pana acum in mod expres in Ordinul ANAF nr. 3392/2011. Actul normativ stabileste doar ca in cazul in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul depune declaratia fiscala privind obligatiile care au format obiectul acestei decizii, decizia de impunere din oficiu se desfiinteaza la data depunerii declaratiei fiscale, fiind aplicabile prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala.
Avand in vedere noutatile aduse de recentele reglementari, au fost completate preambulul Deciziei de desfiintare a deciziei de impunere din oficiul si cel al Referatului privind impunerea din oficiu cu referinta legala corespunzatoare situatiei care conduce la desfiintarea actului administrativ fiscal, respectiv art. 83 alin. (4^1) si art. 90 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Propunerile ANAF vin in contextul in care, in practica, au fost constatate anumite situatii care apar dupa emiterea deciziei de impunere din oficiu.
"In procesul stabilirii din oficiu a obligatiilor fiscale, s-a constatat faptul ca, dupa emiterea deciziei de impunere din oficiu, pot aparea situatii in care, fie au fost depuse declaratiile fiscale in intervalul cuprins intre data transmiterii deciziei si data primirii acesteia de catre contribuabil, fie organul fiscal a operat dupa comunicarea deciziei de impunere (din oficiu sau la cererea contribuabilului) o serie de modificari in vectorul fiscal atasat, operatiuni care necesita desfiintarea deciziei de impunere din oficiu", se mentioneza in referatul de aprobare a proiectului de act normativ.
Tinand cont de situatiile constatate in practica, Fiscul motiveaza ca a fost necesara completarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu dispozitii referitoare la desfiintarea deciziei de impunere din oficiu.
Puteti consulta in fisierul atasat modelul Deciziei de desfiintare a deciziei de impunere.