Mos Craciun este versiunea mai noua a Sfantului Nicolae, iar costumul pe care il poarta are legatura cu originile sale.
Astfel, Sinterklaas, versiunea olandeza a Sfantului Nicolae, (foto dreapta 1) era imbracat cu haine bisericesti si se urca pe acoperisurile caselor, trimitandu-le oamenilor cadouri prin horn.
Spre deosebire de Mos Craciunul olandezilor, cel al englezilor purta haine de culoare verde. Mai exact, in Marea Britanie, "Father Christmas" dateaza din secolul XVII, personajul fiind un barbat grasut, cu barba, imbracat intr-o haina lunga, verde si guler de blana. Imaginea lui se regaseste in "fantoma Craciunului prezent" din cartea "A Christmas Carol" scrisa de Charles Dickens.
Un rol important in crearea mitului lui Mos Craciun l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore. Acesta a scris un poem care il prezenta pe Sfantul Nicolae ca un personaj simpatic, dolofan si zambitor, care impartea cadourile din sania sa trasa de reni. Publicat pentru prima data in ziarul Sentinel din New York pe 23 septembrie 1823, poemul a devenit in anii urmatori foarte cautat, ajungand in mai multe cotidiane din Statele Unite, dar fiind tradus si publicat in intreaga lume.
Insa imaginea moderna a Mosului pe care il stim astazi s-a conturat in 1860.
In acest an, cotidianul Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Mos Craciun, imbracat intr-un costum rosu, ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele (foto dreapta 2). Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator si caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei si a dat mitului principalele sale caracteristici vizuale.
Nast este si cel care a promovat in 1885 ideea ca resedința lui Mos Craciun se afla la Polul Nord. Acest lucru a fost preluat anul urmator de scriitorul George P. Webster.
Apoi, in 1931, Mos Craciun a primit o noua imagine printr-o campanie publicitara, desfasurata de Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burta durdulie, un aer jovial, un costum rosu si o atitudine toleranta.
Sursa text si foto: Wikipedia.ro
Comentarii articol (2)