Legea nr. 186/2014 a bugetului de stat pe anul 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 960 din 30 decembrie 2014 si a intrat in vigoare in data de 2 ianuarie 2015.
Actul normativ stabileste ca, in 2015, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari este de 400 de lei, ceea ce inseamna o crestere de 50 de lei fata de anul 2014.
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a anuntat ca a luat masurile necesare pentru ca plata cuantumului majorat al indemnizatiei sa se poata face din prima luna a anului 2015, incepand cu 23 ianuarie si pana la finalul lunii.
"In scopul asigurarii, din luna ianuarie 2015, a platii efective a noului cuantum al indemnizatiei sociale pentru pensionari (400 de lei), CNPP a intreprins demersurile necesare pentru ca plata diferentei de indemnizatie sociala sa se efectueze in mod centralizat, odata cu cea de-a doua transa de plata a unor drepturi, respectiv plata drepturilor restante. Astfel, cu sprijinul caselor teritoriale de pensii si al institutiilor prin intermediul carora se achita pensiile (S.C. Posta Romana S.A. si bancile partenere), diferentele cuvenite beneficiarilor de indemnizatie sociala, ca urmare a majorarii acesteia de la 350 la 400 de lei, vor fi achitate pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015, incepand cu data de 23 a lunii", puncteaza reprezentantii CNPP intr-un comunicat de presa emis recent.
Pentru a obtine indemnizatia sociala pentru pensionari, trebuie indeplinite anumite conditii, acestea fiind, potrivit Ministerului Muncii, urmatoarele:
- persoana in cauza sa aiba calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data inscrierii la pensie;
- sa aiba domiciliul in Romania;
- nivelul cuantumului pensiei cuvenite/aflate in plata sa se situeze sub 400 de lei.
"Persoanele care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum si de drepturi stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea indemnizatiei sociale pentru pensionari se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor veniturilor", este precizat pe site-ul ministerului.
Casele teritoriale de pensii determina din oficiu indemnizatia sociala pentru pensionari ca diferenta intre cuantumul acesteia si nivelul pensiei cuvenite/aflate in plata stabilita conform prevederilor Legii pensiilor (cumulat, daca este cazul, cu celelalte drepturi platite in baza legilor speciale).
Diferenta rezultata este suportata din bugetul de stat, mai arata sursa citata.
Nota: Pensia minima sociala garantata a fost introdusa in 2009, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009, iar in 2010 i s-a schimbat denumirea in "indemnizatie sociala pentru pensionari".
Comentarii articol (12)