ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 6 din 18 februarie 2009
privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari
(actualizată până la data de 1 martie 2017)
Articolul 2
(1) Beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.
(2) Indemnizaţia socială pentru pensionari se determină ca diferenţă între nivelul prevăzut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Diferenţa prevăzută la alin. (2) se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, respectiv prin bugetele Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi al Serviciului Român de Informaţii.
(4) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, indemnizaţia socială pentru pensionari**), calculată potrivit prevederilor alin. (2), se acordă fiecărui urmaş în parte.
Conform alin. (2) al art. 2 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 2 din 6 ianuarie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 6 ianuarie 2017, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, este de 520 lei.