Persoanele fizice care fie economisesc in mod intentionat bani in depozite bancare sau conturi curente care genereaza dobanda, fie incaseaza dobanzi in contul unor sume neridicate reprezentand salarii, pensii, alocatii obtin venituri din dobanzi, pentru care datoreaza impozitul pe venituri din investitii, a declarat pentru AvocatNet.ro Alin Lazar, Tax Consultant la Biris Goran.
Desi persoana fizica datoreaza impozitul, totusi obligatia calcularii, retinerii, declararii si virarii acestui impozit ii revine platitorului de venit, care este de obicei banca.
"Incepand cu 1 iulie 2010, impozitul pe venituri din dobanzi in cota de 16% din suma dobanzii brute obtinute de catre persoanele fizice este calculat si retinut la sursa de catre platitorul de venit (de obicei, banca) la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit. Tot platitorul de venit este responsabil cu virarea impozitului catre bugetul statului lunar pana pe data de 25 a lunii urmatoare inregistrarii venitului fara ca persoana fizica sa aiba vreo obligatie declarativa", ne-a explicat Alin Lazar.
Practic, cei care au bani in depozite pentru care obtin dobanda sau cei care isi incaseaza salariul, pensia sau alocatia intr-un cont, dar nu ridica sumele incasate si acumuleaza dobanda, datoreaza statului un impozit de 16%.
Totusi, aceste categorii de persoane nu trebuie sa depuna nicio declaratie la Fisc in acest sens, pentru banca este cea care se ocupa de raportarea si virarea catre stat a impozitului datorat pentru veniturile obtinute din dobanzi.
CASS la veniturile din dobanzi, o capcana a legislatiei fiscale?
Pentru veniturile din dobanzi nu se datoreaza doar impozit de 16%, ci si contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS), insa aceasta obligatie le revine doar anumitor contribuabili.
Potrivit consultantului de la Biris Goran, pentru veniturile din dobanzi, anumite categorii de persoane, respectiv persoanele care intr-un an fiscal nu obtin venituri din salarii, pensii, somaj, PFA vor datora, pe langa impozitul pe venituri din investitii, si CASS.
"Chiar daca impozitul pe venit nu este neaparat problematic pentru persoanele fizice intrucat se retine la sursa – nu avem aceeasi situatie si in cazul contributiilor sociale datorate", a atentionat Alin Lazar.
Veniturile din dobanzi fac parte din categoria mai larga a veniturilor "din investitii", pentru care, conform Codului Fiscal, nu datoreaza CASS persoanele care realizeaza urmatoarele tipuri de venituri intr-un an fiscal:
- venituri din salarii, venituri asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale, persoanele care obtin venituri din: profesii libere, conventii civile, activitati agricole.
Astfel, daca intr-un an fiscal o persoana nu se incadreaza intr-una din categoriile de mai sus, dar in schimb obtine venituri din dobanzi, persoana respectiva va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% aplicata in mod normal asupra venitului din dobanda obtinut, a subliniat specialistul.
"Totusi, problema este ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara. Astfel, pot aparea situatii in care o persoana care a obtinut venituri modeste din dobanzi poate ajunge sa plateasca contributia de sanatate calculata la un venit anual care il depaseste cu mult pe cel efectiv realizat din dobanzi", a atentionat sursa citata.
Pentru CASS datorata veniturilor din dobanzi, autoritatile fiscale emit persoanelor fizice decizii de impunere reprezentand obligatia anuala de plata a contributiei, ce trebuie platita de catre persoanele fizice in termen de 60 de zile de la data comunicarii.
"Decizia este emisa in baza informatiilor disponibile autoritatilor fiscale obtinute din diferite surse, printre care si declaratiile bancilor privind sumele reprezentand impozitul pe venit retinut de la persoane fizice", ne-a precizat consultantul Biris Goran.
Copii datori la stat, pentru veniturile din dobanzi. Care sunt lacunele din Codul fiscal?
Pe lista celor care trebuie sa plateasca CASS pentru veniturile din dobanzi s-au inscris, recent, si aproape 11.000 de copii din judetul Arges.
Mai exact, ANAF a solicitat acestor copii CASS pe dobanzile realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare. Dupa ce informatia a aparut in presa, reprezentantii ANAF au mentionat ca impozitarea a fost suspendata.
Aceasta situatie punctuala s-a creat ca urmare a unor prevederi neclare din Codul fiscal.
"Situatia aberanta in care elevi minori au primit decizii de impunere reprezentand contributii sociale de asigurari de sanatate se datoreaza faptului ca prevederile Codului Fiscal nu exclud in mod specific de la plata contributiei sociale de sanatate in cazul in care obtin venituri din dobanzi - persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, printre care se numara, de exemplu, toti tinerii pana in 18 ani, tinerii pana in 26 de ani care sunt elevi/studenti si nu obtin venituri din munca, persoanele cu handicap care nu obtin venituri din munca", ne-a declarat Alin Lazar.
Pentru a remedia situatia, Guvernul intentioneaza sa modifice saptamana viitoare legislatia fiscala. Ministrul Bugetului, Darius Valcov, a anuntat recent ca in cadrul sedintei de Guvern de miercuri a intrat in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta care sa faca posibila exceptarea minorilor de la plata contributiilor sociale de sanatate, informeaza HotNews.ro.
Potrivit ministrului citat de HotNews, a intrat in prima lectura un proiect de OUG pentru modificarea si completarea Codului Fiscal in sensul in care se excepteaza de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate copiii pana la varsta de 18 ani, urmand ca in aceasta saptamana reprezentantii MFP sa se puna de acord cu reprezentantii Casei de Sanatate si saptamana viitoare sa fie aprobata OUG care va functiona pana la aprobarea noului Cod Fiscal.
Legislatia in vigoare prevede ca minorii sunt asigurati gratuit in sistemul de sanatate. AvocatNet.ro a scris in acest articol despre nivelul alocatiei in 2015.
Comentarii articol (41)