avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS - Persoana cu venituri mici sau fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS - Persoana cu venituri mici sau fara venituri

Buna ziua,

O persoana care nu are nici un fel de venit
dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda
se considera ca are venituri mici sau ca nu are nici un fel de venit?
Ce ar trebui sa faca o persoana care are venituri mici (mult sub salariul minim brut pe economie) si vrea sa-si plateasca CASS-ul ? Trebuie sa dea vreo declaratie la ANAF?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 10:00, 27 August 2016
1. "In 2016, pentru veniturile din dobânzi, contribuţia la asigurările sociale de sănătate se datorează doar dacă aceasta nu se plăteşte pentru alte venituri obţinute (venituri din salarii, pensii, şomaj, PFA etc). Altfel spus, anul acesta, pentru veniturile din dobânzi, anumite categorii de persoane, respectiv persoanele care în anul fiscal nu obţin venituri din salarii sau asimilate acestora vor datora, pe lângă impozitul pe venituri din investiţii, şi CASS."
www.avocatnet.ro/content/art...

2. " .... persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să se înregistreze Fisc și să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Pentru a plăti contribuția CASS obligatorie, persoanele ce se regăsesc în această situație trebuie să completeze și să depună la Fisc „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată”. Mai precis, este vorba despre formularul 604, care a fost introdus în circuitul fiscal prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3743/2015."
www.avocatnet.ro/content/art...
In prezent sunt aplicabile pt situatia descrisa de utilizator prevederile Codului fiscal asa cum au fost modificate prin Legea 112/2016,(in vigoare de la 02.06.2016) titlul V capitolul III, secțiunea a 10-a, articolele 180-183 .

ART. 180 - contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 sau în categoriile de persoane prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. g) - o), pentru care plata contribuției se suportă din alte surse

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel:
a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară, și au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația prevăzută la art. 181; sau
b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației prevăzute la art. 181, aplicând cota individuală de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară.


ART. 181 - Depunerea declarației(Declaratia 604)

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) depun o declarație la organul fiscal competent, în vederea stabilirii contribuției de asigurări sociale de sănătate.

ART. 182 - Plata contribuției

(1) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. a), plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează lunar până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației prevăzute la art. 181, pe toată perioada declarată conform art. 181.

(2) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. b), plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declarației prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b).


Asadar, daca nu realizati venit sau venitul este doar din dobanzi ,dar atentie care este sub nivelul salariului minim /economie si doriti sa va asigurati ,veti urma urmatorii pasi:

-veti depune Declaratia 604
la Administratia financiara ,
-veti putea alege una dintre variantele descrise de prevederea art 180 (1) lit a sau b
- veti plati in functie de ce varianta ati ales,in cf cu prevederea art 182.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asig. sanatate de catre o persoana, care numai invata, dar nici nu lucreaza inca cornelusha cornelusha Buna ziua, Spuneti-mi va rog, ce cale trebuie urmata de fiica mea, care numai e studenta, dar inca nu lucreaza. Cum poate fi asigurata la Casa de sanatate ... (vezi toată discuția)
Calitatea de asigurat lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Sunt o persoana plecata din Romania de 15 ani, timp in care am platit o perioada foarte scurta asigurari de sanatate si apoi le-am intrerupt. ... (vezi toată discuția)
Formularul 604 se poate depune online? precious007 precious007 Buna ziua, Revin cu o intrebare, nu am reusit sa ma clarific dupa ultima mea postare. Formularul 604 se poate depune online? A reusit cineva sa depuna ... (vezi toată discuția)