avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calitatea de asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calitatea de asigurat

Buna ziua,

Sunt o persoana plecata din Romania de 15 ani, timp in care am platit o perioada foarte scurta asigurari de sanatate si apoi le-am intrerupt. Anul acesta as dori sa am calitatea de asigurat si sa platesc minimul de contributie pentru persoane fara loc de munca. Ar trebui sa platesc toti anii din urma in care nu am platit sau pot incepe de la zero anul acesta? Stiu ca s-au schimbat legile in sanatate anul acesta

Deasemenea daca eu sunt din provincie si am un fiu in Bucuresti, dupa ce sunt asigurata pot avea medic de familie in Bucuresti?

In asteptarea raspunsului dvoastra pentru cele 2 probleme ridicate de mine
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 10:39, 20 Iulie 2016
1. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1250 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 68,75 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.

2. Puteti sa va inscrieti la un medic de familie din Bucuresti.

Daca medicul la care doriti sa va inscrieti este din alt judet decat cel in care lucrati / locuiti, atunci, pe langa cele de mai sus, va trebui:
a. sa comunicati angajatorului dvs. sau institutiei care va plateste asigurarea de sanatate sa transmita lista nominala casei judetene de asigurari de sanatate in care se afla cabinetul medicului pe care l-ati ales;

b. sa prezentati medicului la care va inscrieti o copie dupa ordinul de plata sau dupa un document din care sa reiasa ca plata contributiei dumneavoastra se face catre casa de asigurari din judetul respectiv.
[ link extern ]
lorelena1306 a scris:

Buna ziua,

Sunt o persoana plecata din Romania de 15 ani, timp in care am platit o perioada foarte scurta asigurari de sanatate si apoi le-am intrerupt. Anul acesta as dori sa am calitatea de asigurat si sa platesc minimul de contributie pentru persoane fara loc de munca.
Ar trebui sa platesc toti anii din urma in care nu am platit sau pot incepe de la zero anul acesta? ..........
......
Deasemenea daca eu sunt din provincie si am un fiu in Bucuresti, dupa ce sunt asigurata pot avea medic de familie in Bucuresti?



La prima intrebare,aveti toate detaliile prezentate in cele ce urmeaza,cu mentiunea ca perioada de prescriere pt creante(datorii fiscale)este de 5 ani,asadar daca in perioada 2011-2016 ati realizat venit su nu ati platit asigurare,veti trebui sa va achitati datoria ...

Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetar

....... 3. La titlul V capitolul III, denumirea secţiunii a 10-a, precum şi articolele 180-183 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
«
..... Art. 180. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 sau în categoriile de persoane prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. g)-o), pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia prevăzută la art. 181; sau

b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 181, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

(2) Salariul de bază minim brut pe ţară, prevăzut la alin. (1), este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181. (1250 lei incepand cu 1 mai 2016)

Art. 181. Depunerea declaraţiei

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) depun o declaraţie la organul fiscal competent, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

Art. 182. Plata contribuţiei

(1) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. a), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează lunar până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei prevăzute la art. 181, pe toată perioada declarată conform art. 181.

(2) În cazul prevăzut la art. 180 alin. (1) lit. b), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. b).


1.Asadar,va prezentati la Administratia Financiara unde in functie de varianta ce o veti alege,( a sau b asa dupa cum indica textul de lege prezentat)veti depune declaratia si veti achita suma datorata.-faceti si o fotocopie dupa declaratie ,va va fi necesara la Casa de Sanatate

2. Apoi,va prezentati la Casa de Sanatate, cu urmatoarele acte,in vederea obtinerii dovezii de asigurat in calitate de persoana fara venit :

- Copie act de identitate,
- Declaratie pe propria raspundere ca nu ati realizat venituri pe perioada termenelor de prescriptie (Anexa 4),(insemnand ca nu ati realizat venit in per.2011-iulie 2016)
- Certificat constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, pentru numele si prenumele dvs (daca solicitati pentru prima data Adeverinta de asigurat)
- Dovada emisa de ANAF/Trezorerie/Banca privind achitarea contributiei de sanatate la zi
- Fotocopie dupa Declaratia prevazuta la art. 180 din legea nr .112/2016 inregistrata la ANAF
- Cerere de obtinere a adeverintei de asigurat (Anexa1)

La cea de-a doua intrebare,raspunsul este da,puteti sa alegeti un medic de familie si din alt judet decat cel de resedinta ,(mun. Bucuresti in speta)deci care are incheiat un contract cu o alta casa de sanatate,dar in acest caz dupa ce va alegeti medicul,va prezentati la acesta cu dovada de asigurat emisa de Casa de Sanatate dupa cum am mentionat ,dar si cu o copie dupa ordinul de plata sau dupa un document din care sa reiasa ca plata contributiei dumneavoastra se face catre casa de asigurari din judetul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)
Plata asig. sanatate de catre o persoana, care numai invata, dar nici nu lucreaza inca cornelusha cornelusha Buna ziua, Spuneti-mi va rog, ce cale trebuie urmata de fiica mea, care numai e studenta, dar inca nu lucreaza. Cum poate fi asigurata la Casa de sanatate ... (vezi toată discuția)
Cass asociat firma apetra apetra SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate, - fie prin contract de munca, - fie prin ... (vezi toată discuția)