OG nr. 4/2015 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 74 din 28 ianuarie 2015 si care va intra in vigoare pe 31 ianuarie, prevede exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) a unor categorii de persoane care sunt asigurate la sanatate. De asemenea, documentul clarifica si categoriile de venituri pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Concret, in Codul fiscal au fost mentionate explicit urmatoarele categorii de persoane fizice scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si categoriile de venituri pentru care nu vor datora contributie:
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor. Aceste categorii datoreaza contributie, dar numai pentru situatia in care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura.
- tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului. In cazul in care acestia realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datoreaza contributie.
- sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
- persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
- persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;
- femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, lunar.
Acest act normativ vine in contextul in care ANAF a trimis recent la aproape 11.000 de copii din judetul Arges solicitari de plata a CASS pe dobanzile realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare. Situatia s-a produs ca urmare a unor neclaritati existente in Codul fiscal.
Mai exact, in nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca prin OUG nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, incepand cu data de 1 iulie 2012, au fost preluate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii contributiile de asigurari sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu obtin venituri.
Insa nu au fost preluate si prevederile de la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 care stabilesc ca anumite categorii de persoane beneficiaza de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara plata contributiei, daca realizeaza anumite categorii de venituri.
Despre aceste lacune din Codul fiscal ne-a precizat recent si Alin Lazar, Tax Consultant la Biris Goran.
"Situatia aberanta in care elevi minori au primit decizii de impunere reprezentand contributii sociale de asigurari de sanatate se datoreaza faptului ca prevederile Codului Fiscal nu exclud in mod specific de la plata contributiei sociale de sanatate in cazul in care obtin venituri din dobanzi - persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, printre care se numara, de exemplu, toti tinerii pana in 18 ani, tinerii pana in 26 de ani care sunt elevi/studenti si nu obtin venituri din munca, persoanele cu handicap care nu obtin venituri din munca", ne-a explicat acesta. Mai multe informatii despre impozitarea veniturilor din dobanzi puteti citi in acest articol.
Neclaritatile din Codul fiscal au fost insa solutionate prin OG nr. 4/2015, care se va aplica de sambata.
Mai mult decat atat, Ministerul Finantelor a publicat recent, in dezbatere publica, lista contribuabililor carora le va anula contributia de asigurari de sanatate datorata incepand cu anul 2012 si pana in prezent.
Noul proiect de lege publicat de Finante vine doar sa corecteze situatia din ultimii trei ani, avand in vedere ca prevederile OG nr. 4/2015 nu se pot aplica retroactiv.
Reglementarile propuse acum de MFP stabilesc ca, daca organul fiscal competent a emis si comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit CASS, acesta va emite si va comunica, din oficiu, o decizie de anulare a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
In schimb, in cazul in care decizia de impunere a fost emisa de organul fiscal, insa nu si comunicata, contributia datorata va fi scazuta direct din evidenta analitica pe platitor pe baza de borderou de scadere.
AvocatNet.ro a scris AICI despre proiectul de lege al MFP.
Comentarii articol (15)