Potrivit datelor de pe site-ul ANAF, programul de asistenta pentru intocmirea electronica a declaratiilor 392A si 392B a fost actualizat pe 19 februarie:
Declaratia 392A se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune formularul, si care au realizat efectiv la acea data o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei, se mentioneaza in instructiunile de completare a documentului.
In ceea ce priveste formularul 392B, acesta se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA la data de 31 decembrie a anului de referinta (adica anul pentru care se depune formularul) si care au realizat la acea data o cifra de afaceri, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, inferioara sumei de 220.000 lei, se precizeaza in instructiunile de completare a documentului.
Atentie! Termenul limita de depunere a celor doua formulare este 25 februarie. Afla cum sa completezi corect in 2015 formularele 392A si 392B din acest articol.
Ce alte formulare electronice a mai actualizat Fiscul?
ANAF a actualizat recent programul de asistenta pentru intocmirea electronica si a altor declaratii fiscale, pe langa formularele 392A si 392B
Astfel, ANAF a actualizat pe 20 februarie formularul electronic al declaratiei 101 privind impozitul pe profit.
Va reamintim ca "Declaratia privind impozitul pe profit" s-a modificat la inceputul acestui an. Noul model al formularului 101, valabil din 5 ianuarie 2015, cuprinde o detaliere clara a veniturilor din dividende care trebuie raportate, acestea fiind grupate in functie de persoana de la care sunt primite.
In vechea forma a "Declaratiei privind impozitul pe profit" se inscriau dividendele primite de la alta persoana juridica romana, fara alte precizari.
In plus, sumele reprezentand sponsorizarile si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, vor fi trecute in functie de perioada, respectiv sume din anul curent si reportate din perioada precedenta, se mentioneaza in ordinul ANAF. Acest lucru nu era prevazut in vechiul formular 101.
Mai mult, contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic trebuie sa depuna formularul 101 pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, se arata in noile prevederi. Mentiunea aceasta nu era cuprinsa in vechea legislatie. AvocatNet.ro a scris pe larg despre modificarile formularului 101 AICI.
Printre formularele electronice actualizate recent de ANAF se numara si cel pentru declaratia informativa 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit. Despre cum se depune in acest an formularul 205 puteti citi AICI.
In plus, ANAF a actualizat si programele de asistenta pentru intocmirea electronica a urmatoarele declaratii:
- pe 12 februarie: formularul 393 – Declaratie informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania, conform Ordinului ANAF nr. 1081/2011;
- pe 11 februarie: formularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
- pe 2 februarie: formularul 394 - Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national (Formularul 394 a fost modificat recent printr-un ordin al ANAF. Detalii despre acest subiect puteti citi AICI).
De asemenea, in luna ianuarie ANAF a actualizat si formularul electronic al declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.
In plus, a fost actualizat recent si formularul 710 – Declaratie rectificativa. Aceasta se utilizeaza pentru corectarea impozitelor, taxelor si contributiilor administrate de ANAF si stabilite de catre platitori prin autoimpunere sau cu regim de retinere la sursa, declarate in formularele 100, 102 si 103.
Comentarii articol (7)