Modificarea este inclusa in Ordonanta Guvernului nr. 5/2015 pentru modificarea unor termene prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 78 din 29 ianuarie si care a intrat in vigoare de la 1 februarie.
Mai exact, termenul a fost majorat la doua luni, fata de o luna, cat era pana acum, motivul principal invocat de initiatori fiind ca multi contravenienti incearca sa tergiverseze procedura comunicarii proceselor-verbale cu scopul de a scapa de plata amenzilor.
Proiectul de act normativ prin care se prevede dublarea termenului de comunicare a proceselor-verbale de contraventie a fost adoptat de Guvern in sedinta din 28 ianuarie, desi acesta fusese publicat doar cu o zi inainte si ar fi trebuit sa stea in dezbatere publica timp de zece zile.
In urma modificarilor, OG nr. 2/2001 stabileste ca, in situatia in care procesul-verbal nu este inmanat pe loc contravenientului, la momentul intocmirii, acesta trebuie comunicat prin posta in termen de doua luni.
Comunicarea prin posta trebuie facuta atunci cand contravenientul nu este prezent la momentul intocmirii procesului-verbal sau atunci cand, chiar daca este prezent, acesta refuza sa semneze de primire.
"Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii", prevede actul normativ in forma actualizata cu prevederile OG nr. 5/2015. Pana pe 31 ianuarie, prescrierea amenzilor contraventionale intervenea daca procesele-verbale nu erau comunicate in termen de o luna.
Potrivit notei de fundamentare (pdf) a actului initiat de Ministerul Afacerilor Interne, termenul de comunicare de o luna de la data incheierii procesului-verbal de contraventie era de multe ori insuficient, iar prescrierea amenzii, in cazul depasirii acestui termen, era o masura dura, avand in vedere ca, in practica, s-a constatat des ca se ajungea in aceasta situatie din cauza lipsei de cooperare a persoanelor amendate.
"Exista unele dificultati in aplicarea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contraventiilor sau de executare a sanctiunilor contraventionale aplicate persoanelor fizice. Astfel, indeplinirea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu poate fi lasata la discretia destinatarului comunicarii care, fiind interesat in a o tergiversa, poate, prin atitudinea sa subiectiva, sa impiedice agentul constatator sa realizeze comunicarea in termenele prevazute de lege", explica initiatorii.
Comunicarea procesului-verbal se face prin posta, cu aviz de primire, sau, ca masura secundara, prin afisare la domiciliul persoanei amendate.
"Trebuie precizat ca termenul de doua luni propus este un termen maxim in care trebuie indeplinite cele doua proceduri de comunicare si este de natura a oferi agentului constatator posibilitatea indeplinirii acestora, in conditiile in care nu are la indemana posibilitatea refacerii procedurilor daca acestea nu au putut fi parcurse in termen, asa cum se intampla in cazul procedurilor de citare si comunicare in materie procesual-civila, necomunicarea in termen a procesului-verbal conducand la prescriptia executarii sanctiunii contraventionale", precizau initiatorii in nota de fundamentare.
Dublarea termenului nu aduce atingere drepturilor contravenientului, deoarece acestea se pot exercita de la momentul comunicarii, mai arata sursa citata, si este o masura in interesul statului, deoarece astfel va creste rata de plata a amenzilor.
Comentarii articol (15)