Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Senatului, proiectul de lege privind Noul Cod fiscal a fost adoptat luni de senatori, urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor pentru votul final.
Senatorii au adus mai multe amendamente documentului initial propus de Ministerul Finantelor. Printre acestea se numara si schimbarea modului de impozitare a microintreprinderilor care nu au angajati.
Conform raportului comisiei sesizate in fond, microintreprinderile care nu au salariati ar putea plati un impozit de 5% pe veniturile inregistrate.
In schimb, MFP propuse initial ca microintreprinderile fara angajati sa plateasca un impozit de 3% + 1.530 lei trimestrial, suma care urma sa fie actualizata in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Astfel, taxa suplimentara de 1.530 de lei a fost eliminata si s-a introdus o cota de 5% pentru microintreprinderile fara angajati.
Concret, microintreprinderile ar putea fi impozitate dupa cum urmeaza:
- 1% pentru microintreprinderile care au doi sau mai multi salariati;
- 3% pentru microintreprinderile care au un singur salariat;
- 5% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
De asemenea, cota de 3% urmeaza sa se aplice si pentru microintreprinderile care nu se incadreaza la primele doua puncte si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- divolzare, urmata de lichidare;
- inactivitate temporara;
- declarare pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare.
Noile Coduri fiscale au fost inregistrate pe 27 martie la Senat, in calitate de prima camera sesizata, dupa ce au fost adoptate de Guvern in sedinta din 25 martie. Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 18 februarie pe site-ul Ministerului Finantelor si tot in aceeasi zi in prima lectura pe agenda de lucru a Guvernului.
In situatia in care vor fi aprobate de parlamentari, acestea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.