Conform proiectului de lege privind Noul Cod fiscal, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor ar putea fi urmatoarele:
- 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv;
- 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3% + 1.530 lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit, pentru microintreprinderile care nu au salariati. Aceasta suma urmeaza sa se actualizeze in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin ordin al ministrului finantelor publice;
-
3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza la primele doua puncte si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz:
- dizolvare urmata de lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporara, potrivit legii;
- declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii.
"Introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati) se doreste a fi o masura care sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca. Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive", a precizat Andra Casu, Senior Manager, Asistenta fiscala si juridica, EY Romania, conform unui comunicat al institutiei remis redactiei.
Specialistul considera binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale.
"Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la infiintare era de sub 25.000 euro", a adaugat sursa citata.
Proiectul de lege aflat in dezbatere publica stabileste ca firmele din domeniul petrolier nu vor mai putea plati impozit pe veniturile microintreprinderilor
In plus, in documentul propus de Ministerul Finantelor se prevede cresterea treptata a plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere, de la 65.000 euro in prezent, la 75.000 euro in 2017, 85.000 euro in 2018 si chiar 100.000 euro incepand cu 2019.
"Beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative – si anume, 316 milioane de lei doar pentru 2016. Ceea ce ramane de vazut este daca va fi atins si un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creste incasarile bugetare din impozitul pe venit si contributii sociale, prin stimularea unei gandiri antreprenoriale a microintreprinderilor", a declarat Andra Casu.
Noul Cod fiscal aflat in dezbatere publica mai prevede si modificarea bazei impozabile asupra careia se vor aplica cotele de impozit, in sensul ca urmeaza sa se scada si sa se adauge la aceasta noi categorii de venituri. Puteti citi pe larg AICI despre modificarile pe care le-ar putea aduce proiectul de lege privind Noul Cod fiscal asupra regimului fiscal al microintreprinderilor.
Atentie! Noul Cod fiscal nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.