avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Detinator Intreprindere individuala, beneficiez de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Detinator Intreprindere individuala, beneficiez de indemnizatie crestere copil?

Buna ziua. Detin din martie 2014 o intreprindere individuala care are ca obiect comertul cu amanuntul, mai clar am un magazin alimentar. Nu am contract facut cu CAS-ul si singurul lucru pe care il platesc este cota unica de impozitare pe venit de 16 % pe an. As vrea ca anul acesta sa raman insarcinata si astfel in 2016 cu ajutorul lui Dumnezeu sa dau nastere unui copilas. Intrebarea mea este daca beneficiez de indemnizatia pentru crestere copil in aceste conditii sau trebuie sa fac obligatoriu un contract cu vreo institutie(pensii, sanatate, somaj etc) ? Va multumesc anticipat si va doresc o seara buna!
Cel mai recent răspuns: laura_frincu , utilizator 19:39, 31 Martie 2015
OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Prin urmare, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Va multumesc mult pentru raspuns... Am inteles ca tebuie pe perioada CCCsa imi suspend activitatea deoarece nu pot avea pe langa indemnizatie alte venituri impozabile mai mari de 3000 de lei pe an... Exista posibilitatea ca sotul meu sa isi deschida o forma legala si sa preia el marfa de pe II-ul meu? Si in cazul acesta, am inteles ca incepand cu 1 ianuarie 2016 ar fi mai indicat sa deschida SC datorita faptului ca va scadea impozitul pe venit la 1% ? Multumesc inca o data!
@ laura_frincu

1. Pe durata CCC puteti realiza venituri supuse impozitului pe venit in cuantum de maxim 3000 lei pe an calendaristic, fara a se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

2. Da, sotul dvs poate deschide un PFA, o I.I. sau un SRL , astfel incat sa desfasoare activitati economice pe durata cat dvs sunteti in CCC.

3. Privind impozitarea microîntreprinderilor, propunerile in proiectul noului Cod Fiscal sunt:
- Stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, după cum urmează:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3% + 1530*) lei trimestrial, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi;
3%**) pentru microîntreprinderile care nu se încadrează în prevederile lit.a) sau lit.b), si care se află într-una din următoarele situații înscrise în registrul comerțului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoresti competente, după caz: (i) dizolvare urmată de lichidare; (ii) inactivitate temporară; (iii) nedesfăsurarea de activităţi.

- Modificarea pragurilor
a) 75.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2017
b) 85.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2018;
c) 100.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începând cu anul 2019.
Am inteles cum sta treaba in legatura cu procentul de impozitare vs numarul de angajati, insa nu inteleg la ce se refera pragurile in euro... este cumva venitul anual la care trebuie sa se ridice orice srl in anii respectivi? Si inca o intrebare, daca sunteti amabil, cei minim 2 angajati pot fi si cu part time? Multumesc!
Pragurile se refera la veniturile realizate.

Daca Legea nu va face vreoo distinctie, atunci cei 2 salariati pot fi incadrati si cu timp partial.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil roxana2390 roxana2390 Buna ziua. Am urmatoarea situatie am fost in concediu crestere copil pana la data de 18.03.2016, tot in aceiasi data am incetat si contractul de munca, la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nicoletaradu nicoletaradu Buna ziua! as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie crestere copil daca am un contract civil incheiat acum 4 ani si expira in luna decembrie. mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil oana_angela oana_angela Buna ziua! sunt pfa si as dori sa stiu daca realizez venit in fiecare luna de 175 lei pot beneficia de indemnizatie de crestere copil? va multumesc! (vezi toată discuția)