avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Buna ziua! sunt pfa si as dori sa stiu daca realizez venit in fiecare luna de 175 lei pot beneficia de indemnizatie de crestere copil? va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
oana_angela, utilizator
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 13:19, 25 Mai 2013
OUG 111/2010
Art. 2
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Daca 12 luni anterior nasterii copilului obtineti venituri supuse impozitarii, in calitate de PFA, indifferent de cuantumul acestora, puteti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.Aceasta va in suma de 600 lei/luna.:)
ela david a scris:

.....

Daca 12 luni anterior nasterii copilului obtineti venituri supuse impozitarii, in calitate de PFA, indifferent de cuantumul acestora, puteti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.Aceasta va in suma de 600 lei/luna.:)


OUG nr.111/2010 prevede :
art.2
...
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Ordinul nr.1474/2011:
1. Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

Solutie
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

2. Situatie
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Oana-angela a specificat ca venitul realizat de ea in calitate de PFA este de 175 lei/luna..In cazul acesta indemnizatia pentru cresterea copilului nu se mai calculeaza ca medie a veniturilor din ultimele 12 luni asupra careia se aplica procentul de 85%,pentru ca suma astfel obtinuta ar fi mai mica de 600lei/luna.

Eu aleg sa ingros alt aspect din art.2 OUH 111/2010, intrucat raspunsul meu a fost strict pe speta expusa de utilizatoare.:)

OUG nr.111/2010 prevede :
art.2
...(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)