Persoanele care au lucrat in conditii mai grele de munca si s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia, de anul viitor, de o majorare a pensiilor, se arata in Legea nr. 192/2015 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 8 iulie si a intrat in vigoare sambata.
Concret, noua lege vizeaza persoanele care au lucrat in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite si/sau conditii speciale, inainte de 1 ianuarie 2011 (data la care a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor).
"Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade (...)", scrie in actul publicat recent in Monitor.
Aceste categorii de persoane vor beneficia de o crestere a punctajelor anuale realizate dupa cum urmeaza:
- 50% pentru perioadele in care au lucrat in grupa I de munca sau in conditii speciale;
- 25% pentru perioadele in care au lucrat in grupa a II-a de munca sau in conditii deosebite.
Masura se aplica celor pensionati inainte de 1 ianuarie 2011, care n-au beneficiat deja de alte majorari ale punctajelor anuale in baza:
- OUG nr. 100/2008;
- Legii nr. 218/2008;
- articolului 78² din Legea nr. 19/2000;
- articolului 169 din Legea nr. 263/2010;
- majorarii punctajului pentru perioadele realizate in conditii speciale dupa data de 1 aprilie 2001.
Pentru persoanele aflate in aceste situatii, la numarul total de puncte realizate pana la data recalcularii impuse de noua lege se va adauga numarul de puncte corespunzator majorarii rezultate in urma aplicarii cresterii de 25% sau 50% (amintita la inceputul articolului).
Daca in urma recalcularilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi mentinut actualul punctaj mediu anual si, implicit, cuantumul pensiei pe care o primesc.
Recalcularile si plata noilor cuantumuri ale pensiilor vor fi facute in 2016.
Punctajul anual reprezinta, conform Legii nr. 263/2010, numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Referitor la punctajul lunar, acelasi act lamureste ca acesta este "numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica".
Acesta este al doilea act normativ care modifica in 2015 Legea pensiilor. Primul a fost publicat luna trecuta, iar in baza acestuia persoanele care au lucrat mai putin de sase ani in grupa I de munca se pot pensiona mai devreme. Mai multe informatii despre subiect gasiti in acest articol.
Comentarii articol (118)