Legea 54/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 198 din 25 martie 2015 si care va intra in vigoare pe 28 martie va aduce cateva completari Codului fiscal.
Actul normativ stabileste ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole pentru care venitul anul se stabileste pe baza de norme de venit si care au inregistrat pierderi cauzate de inundatii, seceta etc. vor beneficia in anul fiscal curent de reducerea normei de venit proportional cu pierderea respectiva.
"In cadrul anului fiscal curent pentru veniturile realizate de persoanele fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, care afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animale detinute, norma de venit se reduce proportional cu pierderea respectiva", se mentioneaza in actul normativ care se va aplica de sambata.
De asemenea, constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se va realiza la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, care desfasoara activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit, de o comisie numita prin ordin al prefectului judetului/municipiului Bucuresti, la propunerea directorului executiv al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti, comisie formata pe plan local din urmatorii membri:
- un reprezentant al primariei,
- un specialist al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura,
- un reprezentant al directiei agricole judetene/municipiului Bucuresti,
- un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Conform art. 73 din Codul fiscal, venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit.
Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se propun de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii, pe baza metodologiei stabilite prin hotarare a Guvernului, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
De asemenea, contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.