Sanctiunile aplicate de inspectorii antifrauda asupra firmelor care nu respecta obligatiile privind utilizarea caselor de marcat si emiterea bonului fiscal vor fi modificate din 8 mai prin OUG nr. 8/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 285 din 28 aprilie 2015.
Conform noilor dispozitii care se vor aplica din 8 mai, sanctiunile vor fi aplicate gradual, in functie de sumele nejustificate din casele de marcat.
In primul rand, OUG nr. 8/2015 va modifica unele dintre articolele OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza case de marcat.
Concret, noile reguli stabilesc ca firmele vor savarsi o contraventie atunci cand:
- nu vor emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacsisurile incasate,
- vor emite bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului,
- nu vor inregistra intr-un registru special toate operatiunile efectuate si nu vor emite chitante atunci cand aparatul de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existenta unei sume nejustificate.
Prevederile in vigoare stabilesc ca reprezinta o contraventie doar situatia in care firma nu emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emite bonuri cu o valoare inferioara celei reale.
De asemenea, noul act normativ va completa si dispozitiile referitoare la intocmirea documentelor justificative pentru sumele de bani introduse/extrase in/din sertarul casei de marcat, altele decat cele provenite din vanzarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
Mai exact, operatul economic va fi obligat sa intocmeasca documente justificative pentru sumele introduse magazin, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului. In cazul in care aceasta obligatie nu va fi respectata, atunci fapta va determina existenta unei sume nejustificate si va constitui contraventie.
Astfel, firmele care vor savarsi contraventiile mentionate mai sus vor fi sanctionate din 8 mai in functie de sumele nejustificate gasite de inspectorii antifrauda in casele de marcat, dupa cum urmeaza:
- cu avertisment in situatia in care suma nejustificata rezultata este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
- cu amenda de 3.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
- cu amenda de 12.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
- cu amenda de 17.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului. In plus, se va suspenda activitatea firmei pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni;
- cu amenda de la 22.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
- cu amenda de la 27.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, precum si cu suspendarea activitatii firmei pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni.
Conform OUG nr. 8/2015, daca firma va achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara va inceta de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.
Important! Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata va putea fi achitata la CEC sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se va restitui in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata va anula procesul-verbal de constatare a contraventiei. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta.
De asemenea, daca operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, atunci suspendarea activitatii va fi dispusa pana in momentul in care acesta achizitioneaza o casa de marcat pe care o fiscalizeaza si o utilizeaza in activitate, facand in acelasi timp, dovada platii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o.
Premierul Victor Ponta a anuntat inca de la inceputul acestei luni ca vor fi modificate sanctiunile aplicate firmelor care nu emit bon fiscal. Anuntul premierului a venit in contextul in care in presa au fost relatate recent cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacsis" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.
In 2014, 90% dintre cazurile instrumentate de Directia Antifrauda au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar in primele doua luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro a reprezentat 87% din total sesizari penale inaintate organelor de ancheta, se arata intr-un comunicat al ANAF, remis recent redactiei.
Conform Fiscului, ca urmare a intensificarii activitatii de informare a contribuabililor, cat si a actiunilor de control desfasurate de Directia Antifrauda, numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, in primele trei luni din 2015, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut.
Daca intre 1 ianuarie si 31 martie 2014 au fost fiscalizate, la nivel national, 22.329 case de marcat, in aceeasi perioada a anului curent, s-a inregistrat o crestere cu 5.441 de unitati, ajungandu-se la un total de 27.740 unitati.
Totodata, din datele preliminare, gradul de conformare voluntara a crescut cu aproximativ 20%, veniturile colectate de ANAF situandu-se mult deasupra programului de incasari.