Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt stabilite in Codul muncii, acestea fiind, in momentul de fata, 12 la numar. Cei care apartin altor culte religioase legale beneficiaza si de alte zile libere.
In 2015, doar opt dintre cele 12 libere legale cad in intervalul luni-vineri, astfel ca de ele pot profita doar salariatii care lucreaza dupa un program normal. Daca adaugam prima si a doua zi de Paste, pe langa 1 si 2 ianuarie, pana acum au trecut deja patru dintre sarbatorile legale, doar trei fiind insa in timpul saptamanii.
Astfel, pana la sfarsitul anului au mai ramas inca opt libere legale, insa doar cinci pica in timpul saptamanii. Iata cum arata, mai exact, lista liberelor din acest an:
- 1 si 2 ianuarie (joi si vineri);
- prima si a doua zi de Paste - 12 si 13 aprilie (duminica si luni);
- 1 mai (vineri);
- prima si a doua zi de Rusalii - 31 mai si 1 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (sambata);
- Sfantul Andrei - 30 noiembrie (luni);
- Ziua Nationala a Romaniei - 1 decembrie (marti);
- prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie (vineri si sambata).
Situatia din acest an este aceeasi cu cea din 2012 si 2013, atunci cand romanii au beneficiat in timpul saptamanii tot de cate opt libere legale, dar este putin mai putin buna decat cea din 2014, atunci cand salariatii s-au bucurat de noua zile de sarbatoare legala.
Pe langa sarbatorile incluse in lista de mai sus, Codul muncii prevede ca, pentru persoanele care apartin altor culte religioase legale in afara de cele crestine, se acorda si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale ale respectivelor confesiuni.
Important! Prin hotarare de Guvern, in liberele legale se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, pentru a se asigura asistenta sanitara si aprovizionarea populatiei cu produse alimentare strict necesare.
Ce compensatii primesc salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in sarbatorile legale
Totusi, anumite categorii de angajati nu pot beneficia de liberele legale, conform unor exceptii prevazute de Codul muncii. In schimb, aceste persoane trebuie sa se bucure de compensatii.
Mai precis, este vorba de locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Insa exceptie fac si unitatile sanitare si cele de alimentatie publica.
In aceste cazuri, actul normativ mentionat stabileste ca salariatilor trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Iar in cazul in care angajatorii nu acorda zile libere, din motive justificate, salariatii trebuie sa beneficieze de un spor la salariul de baza.
"In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", scrie in document.
In principiu, prin contractul colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte zile libere in afara de cele prevazute de lege.
Referitor la angajatorii care nu respecta prevederile legale, in Codul muncii este inclusa si o sanctiune. Prin urmare, cei care nu asigura compensarea cu timp liber corespunzator sau care nu acorda sporul la salariul de baza pot primi o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Atentie! Sarbatorile legale in care nu se lucreaza sau zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu pot fi incluse de angajator in durata anuala a concediului de odihna.
24 ianuarie este zi lucratoare
La finele anului trecut a intrat in vigoare o lege care stabileste ca 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala, insa acest act normativ nu aduce vreo modificare la Codul muncii. De aceea, pentru salariati, 24 ianuarie este o zi lucratoare.
Pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane de la 1859, iar autoritatile administratiei publice centrale si locale au posibilitatea sa organizeze (sau sa sprijine logistic si material) manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
In alta ordine de idei, in Parlament exista in prezent o propunere legislativa care prevede includerea zilei de 24 ianuarie pe lista sarbatorilor legale in care nu se lucreaza. Insa aceasta n-a fost adoptata de Senat si, conform raportului de respingere de la Camera Deputatilor, la fel s-ar putea intampla si in aceasta Camera.
Angajatii ar putea beneficia pe viitor de spor pentru munca suplimentara
Munca suplimentara ar putea fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata, plus ca s-ar putea acorda automat si un spor de cel putin 75% din salariul de baza, conform unei initiative cetatenesti de modificare a Codului muncii.
"In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila (...) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator dublului duratei acesteia", este propus in proiectul aflat in momentul de fata in dezbatere la Senat. Sporul respectiv ar urma sa fie de cel putin 100% din salariul de baza.
Totodata, propunerea legislativa prevede si acordarea unui spor pentru perioadele in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului in timpul sau liber, activitatea urmand sa fie remunerata precum munca suplimentara.
Nota: Mai multe informatii despre initiativa cetateneasca de modificare a Codului muncii gasiti in acest articol.