Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angels a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 382 din 2 iunie 2015 si va intra in vigoare maine, 17 iulie 2015.
Reglementarile au generat un interes ridicat in mediul de afaceri romanesc, mai ales ca acest concept a fost implementat cu succes in alte state europene.
Potrivit actului normativ, persoanele fizice care vor investi in microintreprinderi si intreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale.
Concret, investitorii individuali vor fi scutiti de impozitul pe veniturile sub forma de dividende pentru o perioada de 3 ani de la momentul dobandirii partilor sociale, pentru dividendele aferente partilor sociale dobandite.
De asemenea, ei vor fi scutiti de impozitul pentru castigul din transferul partilor sociale, daca transferul partilor sociale va avea loc dupa trecerea unui termen de cel putin 3 ani de la dobandire.
Totusi, pentru a beneficia de scutirile de impozit, orice investitor individual trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
- sa fie o persoana din afara societatii si sa dobandeasca calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau in numerar;
- sa investeasca o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 200.000 de euro;
- investitia sa fie efectuata strict in vederea indeplinirii obiectului principal de activitate al societatii si planului de afaceri;
- sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal;
- sa nu detina, ca urmare a investitei, mai mult de 49% din capitalul social al societatii in cauza;
- sa nu fie incapabil ori sa nu fi fost condamnat pentru infractiuni contra patrimoniului.
Totodata, actul normativ stabileste cateva conditii si pentru societatile in care se investeste.
Mai precis, acestea trebuie sa fie constituite sub forma unor societati cu raspundere limitata (SRL), sa fie intreprinderi autonome si sa nu se afle in incapacitate de plata, stare de insolventa sau in faliment.
Noile reglementari mai prevad ca facilitatile fiscale se vor acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
- investitorul individual - business angel nu instraineaza partile sociale timp de trei ani de la data dobandirii acestora;
-
actul constitutiv al societatii, depus pentru sustinerea cererii de inregistrare a majorarii capitalului social prin emiterea de noi parti sociale in registrul comertului, contine urmatoarele clauze:
- participarea la profit si pierderi a asociatilor va deveni proportionala cu procentul partilor sociale detinute de fiecare asociat;
- deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului, aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
- deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului, aferente investitiei efectuate, se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
- societatea nu are datorii catre bugetul general consolidat la data cesionarii partilor sociale de catre investitorul individual.
Specialistii casei de avocatura Biris Goran, contactati de redactia noastra, au explicat care ar fi pasii de urmat de catre cei care doresc sa investeasca.
Astfel, potentialii investitori trebuie sa treaca printr-un proces de negociere cu fondatorii societatii in care doresc sa devina asociati si sa ajunga la o intelegere comerciala a termenilor privind investitia. Tocmai de aceea, investitorii petrec mai mult timp in aceasta etapa, in care negocierea clara a termenilor poate fi cheia afacerii.
"Acordul de contributie de care vorbeste legea este <<inima>> tranzactiei, un document ce contine toate detaliile investitiei si care apoi se va transpune in redactarea documentelor specifice - hotarari ale Adunarii Generale, actualizarea actului constitutiv al societatii etc", a punctat Ana Maria Andronic, Partner la Biris Goran.
Sunt facilitatile oferite suficiente pentru a incuraja investitiile?
Demararea unei afaceri reprezinta adesea un moment dificil si riscant, astfel incat acordarea unor avantaje fiscale investitorilor este justificata si chiar necesara.
Tocmai de aceea, facilitatile reglementate prin noua lege reprezinta, in opinia specialistilor, punctul forte al actului normativ si totodata ajutor foarte important pentru investitorii si companiile din Romania aflate la inceput de drum.
“Este, in mod cert, un prim pas foarte bun si important, fiind prima ocazie cu care se vorbeste despre prima runda de investitii intr-o societate si despre un investitor individual. Din acest motiv este un pas inainte si ne bucuram sa avem o astfel de performanta in Romania”, ne-a declarat Teodora Motatu, Senior Associate la Biris Goran.
Specialistul considera totusi ca ar fi putut fi introduse si alte facilitati pentru investitorii si companiile aflate la inceput de drum, insa chiar si asa, "acest prim pas este util si ar fi bine sa fie exploatat la maximum de potentialii investitori persoane fizice si companii cu nevoi de finantare”.
Noua lege contine si cateva aspecte neclare
Legea business angels stabileste sume intre 3.000 si 200.000 de euro, echivalent in lei, pentru investitia intreprinzatorului individual.
Documentul mai prevede ca valoarea totala cumulata a sumelor pentru care se vor aplica facilitatile nu va putea depasi valoarea investitiei efectuate de catre toti investitorii individuali - business angels.
Daca mai multe persoane fizice vor deveni investitori individuali, facilitatile fiscale vor putea fi acordate pentru maximum 49% din capitalul social al societatii in cauza, proportional cu procentul partilor sociale detinute.
In opinia specialistilor contactati de AvocatNet.ro, atingerea plafonului maxim, de 200.000 euro, este posibila in cazul unei asocieri a mai multor investitori.
“Experienta ne-a aratat ca pentru atingerea plafonului despre care vorbeste legea, si chiar pentru a atinge unul mai mare, este nevoie, de cele mai multe ori, de o <<sindicalizare>> a investitorilor, adica de reunirea unui numar mai mare de investitori individuali care sa investeasca fiecare o suma de bani pentru a atinge in comun nivelul de finantare dorit. Acest lucru este obisnuit in industria de IT, spre exemplu”, a subliniat Tudor Stanciu, Associate la Biris Goran.
Totodata, avocatii de la Biris Goran considera ca exista si aspecte usor neclare ale legii in acest sens, iar unul dintre acestea se refera la plafonarea sumei investite in cazul mai multor investitori care participa la aceeasi runda.
“Exista situatia in care participa mai multi investitori intr-o runda de investitii. Conform prevederilor actuale, odata atins plafonul prevazut de lege, ceilalti investitori nu mai pot beneficia de prevederile legii. Ar fi fost util ca acest plafon sa nu existe, sau, sa existe o modalitate clara de a permite participarea mai multor investitori concomitenti care sa beneficieze in mod similar de prevederile legii”, ne-a explicat Tudor Stanciu.
IT-ul va atrage cele mai multe investitii. Ce alte domenii pot fi tentante pentru investitori?
Prevederile legii business angels nu se pot aplica societatilor care desfasoara activitati in domenii precum cel bancar, piata de capital, tranzactii imobiliare, dezvoltare imobiliara, jocuri de noroc si pariuri, consultanta in orice domeniu sau productie de tutun si alcool.
Tinand cont de limitarile impuse, specialistii considera ca zonele de IT, tehnologie si online vor fi cele care vor atrage cei mai multi investitori.
“Domeniul de activitate in care au avut loc astfel de investitii, chiar si in lipsa unor astfel de reglementari, este cel IT/tech/online. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in perioada urmatoare, dar ar fi la fel de frumos sa vedem si alte domenii care sa beneficieze de astfel de facilitati”, a punctat Teodora Motatu.
“Practic, legea se aplica aproape tuturor intreprinderilor mici si mijlocii si ar fi de dorit sa vedem o crestere a capacitatii de finantare a acestora ca urmare a existentei legii”, a continuat avocatul de la Biris Goran.
Sub ce forma se pot face investitiile?
Practica le-a aratat specialistilor contactati de redactia noastra ca finantarile in astfel de situatii se fac sub mai multe forme, prin majorari de capital social, prin vanzare de actiuni, prin imprumuturi care sunt transformate apoi in actiuni, dar si prin alte metode particulare de la caz la caz.
"Legea favorizeaza totusi o alta forma de finantare, si anume majorarea de capital social cu prima de emisiune, o metoda frecvent utilizata in practica", atentioneaza Ana Maria Andronic, Partner la casa de avocatura Biris Goran.